Valokuvasta pintaa syvemmältä

Kirjoittanut 6.7.2023

Kamera-lehdessä esitellään taas monta hienoa valokuvaajaa eri genreistä. Osa heistä on valokuvataiteilijoita ja osa jo pitkään harrastaneita valokuvaajia.  Tällä kertaa Kuvasalkussa on Matti J. Niemen valokuvia Turun saaristosta. Niemi on kotoisin eteläpohjanmaalta. Hän aloitti kuvaamisen 14-vuotiaana Seinäjoen Kamerakerhossa. Harrastus vei miehen mukanaan ja kuvaaminen jatkuu edelleen eläkepäivinä.

Lehtikuvaajat pääsevät mielenkiintoisiin ja jännittäviin paikkoihin. Joskus työssä vaaditaan melkoista kylmähermoisuutta, tilannetajua sekä rohkeutta. Tätä kaikkea löytyy varmasti Markku Niskaselta. Juha Laitalainen haastatteli häntä Mielikuvani-sarjaan. Niskanen on työskennellyt kauan lehtikuvaajana ja toimii nykyään Sanomien kuvaajien pomona.

Kuvankäsittelyssä Jari Tomminen opastaa maskien käyttöä, eli yhtä kuvankäsittelyn tärkeimmistä ominaisuuksista. Mitä sitten tarkoittaa kuvien maskaus? Maskien avulla voi esimerkiksi poistaa elementtejä, yhdistää kuvia ja kohdistaa erilaisia säätöjä kuvaan. Näyttää niin helpolta, mutta vaatii paljon harjoittelua. ”Harjoittelu tekee mestarin” pätee siis tässäkin asiassa. Kuvankäsittely jakaa ihmisten mielipiteitä joskus kipakastikin puolesta ja vastaan. Esimerkiksi joissain valokuvakilpailuissa kuvankäsittely on kokonaan kielletty.

Sanna Hillberg vieraili Olle ja Benita Strömbergin perustamassa Ahvenanmaan valokuvamuseossa. Myös Olle Strömbergin oma historia on mielenkiintoinen, sillä hän on muun muassa kiertänyt tivolin mukana surmanajajana. Kannattaa ottaa tuo museo kohteeksi ja lähteä varta vasten lomareissulle Ahvenanmaalle.

Hyvää kuvauskesää!