Vuoden Luontokuva 2022 voitti Antti Strang

Kirjoittanut 4.11.2022

Seinäjokelainen Antti Strang nappasi tämän vuoden palkinnon.

Valitsijaraati kertoi voittajakuvan olevan yllätyksellinen tilannekuva, jossa kalan kyräilevä hahmo luo hiukan piinaavankin tunnelman. Särjen vaanivat silmät veden tummuudessa tekevät kuvasta aivan loistavan.

Strang kertoo kuvansa synnystä:

– Voittajakuvan otin juhannusviikolla Lempäälän kanavan rannalla. Olin ollut siellä jo edellisenä iltana kuvaamassa päivänkorentoja saalistavia västäräkkejä Korentojen parveilu jatkui seuraavana iltana, joten päätin käydä kuvaamassa niitä. Olin jo kävelemässä takaisin kotiin, kun näin rannan lähellä veden pinnalla räpiköivän päivänkorennon. Tarkoitus oli kuvata korennon aikaansaamaa aaltoliikettä vedessä, mutta huomasinkin vedestä nousevan jotain pintaa kohti.

– Tilanne oli äärimmäisen nopea, mutta ehdin havaita etsimen kautta korentoa nappaamaan tulevan särjen. Onneksi kameran käsittely nopeissa tilanteissa tulee selkärangasta, ja ehdin saada muutamia kuvia tilanteesta. Näistä yhdessä korento oli riittävän terävä, ja kala oli vielä pinnan alla. Myöhemmin tietokoneella kuvaa katsoessani tajusin, että tässä olisi yksi ehdokkaani kilpailuun.

Mikään eilisen teeren poika Strang ei luontokuvauksen saralla ole, vaan kuusikymppinen herra on harrastanut luontokuvausta neljäkymmentä vuotta.

– Kotipaikkani on Seinäjoella, mutta töissä olen pirkanmaalaisessa teollisuusyrityksessä laatuinsinöörinä. Työn, perheen ja vapaa-ajan sovittamisessa onkin haasteita, mutta työpäivien illoilla jää hyvin aikaa harrastuksille, hän kertoo.

Kuvaamisessaan Strang on viime vuodet keskittynyt erityisesti vanhojen metsien ja niiden eläinten ikuistamiseen.

– Kuvaustyöskentelyssäni haluan löytää itse omat kuvauskohteeni. Joskus se on aikaa vievää, mutta kohteiden löydyttyä erittäin antoisaa. Eniten olen kuvannut metsän pienimpiä asukkaita, kuten tiaisia, peukaloisia ja puukiipijöitä. Kaikki vanhojen metsien lajit hömötiaisesta pohjantikkaan ja kanahaukkaan ovat lähellä sydäntäni. Inspiraationi saan useimmiten metsässä vaellellessa. Usein palaan kamerani kanssa samoille jalansijoille kuvaamaan tuttua metsämaisemaa tai yksityiskohtaa, hän sanoo.

Strang kertoo että hyvässä luontokuvassa pitäisi olla jokin juju, joka on saatu aikaan joko sommittelulla tai tapahtumalla.

– Voisin kutsua sitä jännitteeksi, joka vangitsee katsojan. Monesti tällainen kuva ei aukea katsojalle aivan heti, vaan vaatii tarkempaa tarkastelua.

Hän sanoo että Suomessa on meneillään myös oikea luontokuvausbuumi.

– Ainakin sosiaalisen median perusteella meidän kokeneempien luontokuvaajien takana – usein jopa edellä – on iso joukko nuoria tulevaisuuden mestareita. Luontokuvauksessa tuntuu vallitsevan tilanne, jossa tuloksia halutaan nopeasti. Joskus oikopolkujakin hyödyntäen. Hyvän tai loistavankin luontokuvan elinkaari on usein hyvin lyhyt. Aloittelevalle ja nuorelle luontokuvaajalle tärkeintä olisi miettiä, mitä haluaa kuvata ja tutustua sitten kohteeseen omakohtaisesti ja perusteellisesti. Laitteisto ei ole tärkein, vaan jo olemassa olevan kameran käytön hallinta, hän päättää.

Vuoden luontokuva 2022 kärki

Vuoden Luontokuva 2022 -kilpailu keräsi 11 970 kuvaa 785 kuvaajalta. Kuvat kilpailivat 9 sarjassa, joista edellisvuoden tapaan suosituimmat olivat Linnut-sarja ja Maisemat-sarja.
Kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry ja tämän vuotinen kilpailu oli jo 42.

Kasvit ja sienet
Sarjavoittaja: Aamukasteella tanssijat, Hannu Ahonen
2. sija: Rantakoivut, Jussi Helimäki

Linnut
Sarjavoittaja: Töyhtötiaisen hyppy, Markku Paananen
2. sija: Variksen heijastus, Markus Varesvuo

Maisemat
Sarjavoittaja: Yö joella, Jarmo Manninen
2. sija: Kuutamo ja salama, Eero Karvinen

Nisäkkäät
Sarjavoittaja: Ahma ja peuran sarvet, Ville Heikkinen
2.sija: Tarkkailija, Ari-Matti Nikula

Muut eläimet
Sarjavoittaja + Vuoden Luontokuva 2022: Uhka syvyyksistä, Antti Strang
2. sija: Isot, Jarno Artika

Luonnon yksityiskohdat ja muodot
Sarjavoittaja: Säleet, Markku Pihlajaniemi
2.sija: Kesäajassa, Taisto Niskanen

Luonto ja ihminen
Sarjavoittaja: Kalliosaari, Petri Volanen
2. sija: Odotus, Tuomas Heinonen

Nuoret
Sarjavoittaja: Viidakko, Mikael Koskinen
2. sija: Joko aurinko nousi, Tuukka Rantanen

Vapaa ja luova
Sarjavoittaja: Kevään välkettä, Timo Vesterinen
2. sija: NytNyt, Camilla Sipponen