Vuoden valokuvataidekirja 2020

Kirjoittanut 20.5.2021

Valokuvataiteilijoiden liitto ja Suomen valokuvataiteen museo ovat myöntäneet Vuoden valokuvataidekirja 2020 -palkinnon Teemu Mäen teoksen Miten olla mies tai nainen tai jotain muuta? Vuoden 2020 palkinnonsaajan valitsi valokuvataiteilija Nelli Palomäki. Palomäki kuvailee valintaprosessia ja voittajaa seuraavasti:

– Yksi kirjoista aiheutti minussa muita suurempia tunteita, värinää ja vaikeitakin valokuvaan, muotokuvaan ja yhä erityisesti identiteettiin liittyviä kysymyksiä sekä tarvetta keskustella lisää. Näin Vuoden valokuvataidekirjaksi valitsin Teemu Mäen Miten olla mies tai nainen tai jotain muuta? (PARVS, 2020.)

Mäen teos erottuu lähes kaikilta ominaisuuksiltaan selkeästi muista finalisteista. Se ei ole esineenä kaunein tai täydellisin, vaan tuntuu taistelevan kaikkia nykyisiä valokuvataidekirjan trendejä vastaan. Konstailemattomien muotokuvien kanssa kirjan arkinen ulkoasu kuitenkin tuntuu toimivan. Ja kirjalla on paljon asiaa ja sen keskeinen sanoma on tärkeä. Miten olla mies tai nainen tai jotain muuta? -teoksen valinta Vuoden valokuvataidekirjaksi on tunnustus ihmisen hauraudelle ja sukupuolen moninaisuudelle.

Teemu Mäki: Miten olla mies tai nainen tai jotain muuta? Ulkoasu: Ville Karppanen, Parvs, 2020.