Uutiskuvien näyttely Sanomatalossa

Kirjoittanut 18.8.2016

Kansainvälisesti merkittävät uutiskuvat viime vuodelta ovat esillä Helsingin keskustassa, Sanomatalossa. Näyttelyyn on koottu kuvajournalismikilpailu World Press Photon parhaimmisto. Mukana on kuvia niin Syyrian sodasta ja pakolaisvirroista kuin reportaaseja henkilökohtaisista tarinoista.

– Tänä vuonna esillä on vähemmän sotakuvia kuin tavallisesti, toteaa Helsingin Sanomien kuvapäällikkö Markku Niskanen.

World Press Photo -voittajakuvat ovat olleet esillä Sanomatalossa jo useana vuonna peräkkäin. Niskasen mukaan näyttelyssä kävi toissavuonna 35 000 kävijää. Monet kulkevatkin päivittäin Sanomatalon läpi, joten kuviin pääsee tutustumaan helposti samalla.

Mukana näyttelykuvissa on vuoden 2015 parhaaksi kuvaksi valittu Warren Richardsonin otos rajaa ylittävistä pakolaisista, miehestä ja lapsesta, sekä muiden sarjojen kärkitöitä.

World Press Photo -näyttely vierailee vuosittain noin 100 paikkakunnalla ympäri maailman.

– Tänä vuonna näyttelyä ei kuitenkaan nähdä Turkissa, koska yksi kuvista aiheuttaisi siellä ongelmia. Periaatteemme on, että näyttelystä ei voi poistaa yksittäisiä kuvia, sen on oltava aina esillä kokonaisuudessaan. Muuten lähtisimme sensuurin tielle, World Press Photon kuraattori Anaïs Conij kertoo.

Hankaluuksia aiheuttanut kuva esittää pahasti palanutta Isis-taistelijaa, jonka takana roikkuu taulu kurdijohtajasta.

Näyttely on avoinna 8.9. asti. Canon on osallistunut sen järjestelyihin, kuten joka vuosi.