3 x näyttely: maaliskuu

Kirjoittanut 25.2.2016

Vuosi alkaa tunnepitoisilla kuvilla ja tunnelmilla maaseudulta.

Meri Björn: Nina
Meri Björn: Nina

Muotikuva NYT 10.2.–5.3.
Pohjanmaan Valokuvakeskus  |  Lapua  |  Kauppakatu 23

Miltä näyttää nykymuotikuva? Aistikkaalta, hieman oudolta, räväkältä.

Pohjanmaan Valokuvakeskuksessa on mahdollisuus tutustua nykymuotikuviin. Näyttely on nimeltään Muotikuva NYT.

Nähtävillä on vaasanranskalaisen Guillaume Roujasin Kävelkää valoissa! -catwalk-kuvia. Roujas kiertää työkseen maailman muotitalojen näyttelyissä kuvaamassa muun muassa New York Timesille. Hänen kuvansa rikkovat totutun catwalk-kuvan rajoja.

Samoin myös nuoren suomalaisen Meri Björnin muotivalokuvat edustavat uutta linjaa. Björn kuvaa Berliinissä ja Suomessa.

Kansainvälistä näkökulmaa näyttelyyn tuo myös israelilaissyntyisen, Alankomaissa oppinsa saaneen muotikuvaaja Sharon Mor Yosefin ja belgialaisen kuvankäsittelijä Bart Vertiestin yhdessä toteuttama kuvasarja. Mor Yosef työskentelee useille muotilehdille Los Angelesissa.

Tiina Haring: Rakkaudesta revenneet
Tiina Haring: Rakkaudesta revenneet

Rakkaudesta revenneet 26.2.‒3.4.
VB-valokuvakeskus  |  Kuopio |  Kuninkaankatu 14–16

Tiina Haringin kuvat vievät tarunomaisiin tunnelmiin. Rakkaudesta revenneet -näyttely on esillä VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa.

– Halusin kertoa tarinan kansasta, joka elää luonnosta ja luonnonvoimista. Halusin olla ylpeä siitä, millaisessa paikassa elän, ja näyttää maisemaa pohjoisesta, Suomesta. Halusin myös näyttää jotain sellaista, jota maailmalla ei ole nähty aikaisemmin ja brändätä suomalaisuutta uudelleen.

Kuvien tarinat pohjautuvat Haringin omiin kokemuksiin ja tapoihin selviytyä.

– Kuvissani esiintyy suomalaisia ”taruolentoja”. Niissä on surrealistisia piirteitä ja outoja asioita, kuten tuvassa seisova täytetty karhu, kuin metaforina kuvissa olevien henkilöiden mielenmaisemille, Haring toteaa.

– Kuvat eivät ole sidottuja mihinkään tiettyyn aikaan. Vaikka stailaus on kuin tuhkimolla tai metsän hengettärellä suomineidon tyyliin, saattaa kuvista löytyä tv, radio tai muita tämän päivän arkea helpottavia asioita.

Eero Murtomäki
Eero Murtomäki

Vanhan metsän pikkusiivekkäitä 30.1.–20.3.
Valokuvagalleria Ibis  |  Vaasa |  Senaatinkatu 1

Vaasassa galleria Ibiksessä voi katsella kuvia vanhan metsän pikkusiivekkäistä ja haaveilla kesästä. Eero Murtomäki on tehnyt samasta aiheesta myös kirjan.

– Rannikon vanhan metsän jäänteetkin häviävät. Niistä, jotka vielä olivat elossa, ovat peräisin näyttelyyni valitut kuvat. Lajinsa pienimpien siivekkäiden lisäksi on mukana luonnontilaisen metsän tyypillisiä lintuja, kertoo Murtomäki.

– Hippiäistä en onnistunut valokuvaamaan. Hienon pesän tuhosi poikasvaiheessa närhi tai orava.