Fujifilmiltä kompakti peilitön

Kirjoittanut 29.6.2023

Monipuolinen ja kompakti Fujifilm X-S20 on korkealla suorituskyvyllä ja pitkällä akunkestolla varustettu peilitön järjestelmäkamera. X-S20 perii syväoppivalla AI-teknologialla kehitetyn automaattitarkennusjärjestelmänsä aiemmin lanseeratulta lippulaivamallilta, X-H2S:ltä, ja voi tallentaa 6,2K/30p ja 4K/60p 4:2:2 10-bittistä videota sisäisesti.

X-S20 käyttää taustavalaistua 26,1 Mpx:n X-Trans CMOS 4 -kennoa ja X-Processor 5 -suoritinta tuottamaan korkealaatuista stillkuvaa ja videota alhaisella virrankulutuksella.

X-Processor 5:n käsittelynopeus on kaksinkertainen aiempaan sukupolveen verrattuna. Uusi kohteentunnistustoiminto kameran automaattitarkennuksessa on kehitetty syväoppivan AI-teknologian avulla. Se tunnistaa ja seuraa kasvojen ja silmien lisäksi myös eläimiä, lintuja, autoja, polkupyöriä, lentokoneita ja junia. Parannetun AF-ennustusalgoritmin käyttö tarjoaa vakaan tarkennuksen jopa AF-C-tilassa. Lisäksi kasvojen ja silmien tunnistusta on paranneltu merkittävästi silmälaseja tai kasvomaskia käyttävien ihmisten kohdalla.

AUTO-tila, joka automaattisesti valitsee optimaaliset asetukset kohteen mukaan, täydentyy uuden AUTO-kohteentunnistustoiminnon myötä. Se havaitsee automaattisesti kohteen ja seuraa sitä samalla kun se tarkentaa kohteeseen pysyen siinä.

X-S20 tukee heif-kuvaformaattia, joka tallentaa 10-bittisellä kuvanlaadulla tiedostoihin, jotka ovat jopa 30 % pienempiä kuin tavalliset jpeg-tiedostot. Kun tämän yhdistää johonkin Fujifilmin kuvasimuloinneista (19 kpl), kasvaa mahdollisuus tuottaa korkealaatuisia kuvia suoraan kamerasta entisestään.

X-S20:ssa on viisiakselinen kuvanvakain, joka kompensoi jopa seitsemän askeleen verran antaen paremmat edellytykset esimerkiksi käsivaralla videokuvatessa ja heikossa valossa valokuvatessa.

Uuden akun (NP-W235) ansiosta kamera saa pitkän akkuajan riittäen jopa 800 kuvan ottamiseen, mikä on yli kaksinkertainen määrä aiempaan sukupolveen verrattuna.

X-S20:ssa on 2,36 megapikselin elektroninen etsin 0,62× suurennoksella sekä kallistettava 1,84 megapikselin lcd-kosketusnäyttö, joka voidaan asettaa useaan eri kulmaan sekä taivuttaa eteenpäin selfieitä ja vlogeja varten.

Color-Kolmion maahantuoma Fujifilm X-S20 -kamerarunko maksaa noin 1 500 euroa, X-S20 + XF15–45 -setti noin 1 650 euroa ja X-S20 + XF18–55 -setti noin 1 950 euroa.