Fujifilmiltä päivitetty keskikoon kamera

Kirjoittanut 29.9.2021

Fujfilm GFX50S II on pienikokoinen ja kevyt keskikoon kamera, joka vastaa kooltaan useimpia kinokoon kameroita, mutta 70 % suuremmalla kuvakennolla. Kennossa on 51,4 megapikseliä ja tehokas kuvanvakautus jopa 6,5 EV-portaan korjauksella.

Uuden GFX50S II:n 51,4 megapikselin cmos-kenno on mitoiltaan 43,8 × 32,9 mm, mikä on noin 70 % suurempi kinokoon kennoon verrattuna. Vastaavalla resoluutiolla jokaisesta pikselistä tulee suurempi, mikä näkyy erinomaisena ISO-herkkyytenä ja laajana sävykirjona varjoista valoihin.

GFX50S II:een on kehitetty viisiakselinen kuvanvakain (IBIS), joka mahdollistaa korkean kuvanlaadun myös käsivaralla kuvatessa ja minimoi liikkeen epätarkkuuden heikossa valaistuksessa. X-Processor 4:n tehon avulla myös automaattitarkennuksen päivitystaajuus kasvaa ja uudelleenkehitetty tarkennusalgoritmi parantaa kameran kykyä havaita ja seurata kasvoja, silmiä ja liikkuvaa kohdetta jopa niinkin vaikeissa valo-olosuhteissa kuin -3,5 EV.

GFX50S II sisältää 19 erilaista filmisimulointitilaa. Esimerkiksi uusi filmisimulaatio Nostalgic Neg. muistuttaa 1970-luvun ”American New Color Photography” -aaltoa ainutlaatuisella sävyllä, lämpimillä valoilla ja lisätyllä kylläisyydellä varjoissa.

GFX50S II on pienikokoinen ja painaa vain 900 g. Se on edeltäjänsä tavoin sääsuojattu tukevalla magnesiumkuorella. Kahva on muotoiltu niin, että kamera istuu mukavasti käteen, vaikka käyttäisikin pidempää zoomiobjektiivia. Kamera on aiemmin lanseeratun GFX100S:n tavoin saanut uuden säätöpyörän (PSAM-pyörä) valokuvaustilan asettamiseen sekä kuusi ohjelmoitavaa tilaa (C1-C6), jotka tarjoavat nopean pääsyn usein käytettyihin asetuksiin. Uuden syöttöpyörän päällä on kytkin, jolla voidaan helposti vaihtaa stillin ja videon välillä. Kameran joystick on GFX 50S:ään verrattuna isompi ja helpommin käsiteltävä, jotta tarkennuspisteen vaihtaminen ja valinta kävisivät sujuvammin.

GFX 50S II:ssä on 3,2 tuuman kosketusherkkä lcd-näyttö taustapuolella ja yläpuolella 1,8 tuuman lcd-näyttö, jota voidaan muokata näyttämään tärkeitä EXIF-asetuksia, kuten suljinaika, aukko, ISO-herkkyys sekä valotuksenkorjaus. Taaemman lcd-näytön resoluutio on 2,36 miljoonaa pistettä ja se voidaan kallistaa kolmeen suuntaan (90° ylöspäin, 45° alaspäin ja 60° oikealle).

GFX50S II on varustettu kahdella sd-korttipaikalla, jotka tukevat UHS-II:ta, sekä mahdollisuudella ladata kameraa suoraan usb-c-liitännän kautta. Usb-c-liitännän kautta voidaan myös kuvata suorakaappauksella tietokoneeseen ”Tether Shooting Plug-in PRO Adobe Photoshopin” ja ”Capture One Pro FUJIFILMin” kautta.

Pixel Shift Multi-Shot -toiminnolla GFX50S II voi tuottaa 200 megapikselin kuvia ja sopii esimerkiksi arkisto-, fine art- tai asetelmavalokuvaukseen, jotka vaativat korkeaa resoluutiota. Kameran sisäisen vakautuksen avulla kameran kuvakenno siirtyy 0,5 pikseliä kerrallaan vangiten asteittain 16 raw-kuvaa ja yhdistäen ne yhdeksi Digital Negative (DNG) -kuvaksi ”Pixel Shift Combiner” -ohjelmalla.

Color-Kolmion maahantuoma GFX50S II tulee myyntiin lokakuussa 2021 ja maksaa noin 4 400 euroa (runko) tai noin 4 900 euroa (runko + uusi GF35–70 mm objektiivi).