Godox V1 TTL-akkusalama

Kirjoittanut 3.12.2019

Saimme toimitukseen kokeiltavaksi kolme Godox V1 -merkkistä akkusalamaa lisätarvikkeineen. Samalla tuli tilaisuus kokeilla radiotaajuuksilla toimivaa lähetintä. Ohjausvalolla ja tehokkaalla akulla varustettu salamalaite istuu kameran päälle, mutta sen ominaisuudet pääsevät parhaiten oikeuksiinsa valaisinjalustaan kiinnitettynä.

Ominaisuuksia

Godox V1 -salamalaite muistuttaa muotoilultaan ja tekniikaltaan perinteisiä TTL-käsisalamoita, mutta sen käyttöominaisuuksia on laajennettu akkukäyttöisen kompaktisalaman suuntaan.

Laitteen paino akun kanssa on hiukan yli puoli kiloa, joten se ei ole liian iso kuorma kameran varustekenkään kiinnitettynä. Välähdyspään valaisupinta on pyöreä. Erikseen hankittavan AK-R1-lisävarustesetin tarvikkeet kiinnittyvät siihen magneeteilla, ja pyöreän muodon ansiosta valo leviää tasaisemmin kuin perinteisestä suorakaiteen muotoisesta välähdyspäästä.

Valaisukulmaa voi säätää suoraan salamalaitteesta. Vaihteluväli vastaa kinokameran 28–105 mm polttovälejä.

Valaisupinnan alaosaan on asennettu 2-wattinen ohjausvalo, jonka tehoa voi säätää 10 askeleen portain. Ohjausvalon voi luonnollisesti pitää myös sammutettuna. Salaman tehoalue on 1–76 Ws ja vastaa 9 aukkoarvoa. Salaman 5600 Kelvin-asteen värilämpötila ei tehoa säädettäessä juuri muutu. Tehtaan ilmoittama vaihteluväli on 200 Kelviniä. Salama synkronoituu kameraan joko varustekengän välityksellä, 2,5 mm täsmäyspistokkeella tai langattoman lähettimen avustuksella.

Akun 2600 mAh kapasiteetti riittää 480 välähdykseen täydellä salamateholla. Varautumisaika on silloin puolentoista sekunnin luokkaa. Kun tehoa vähennetään, välähdysmäärä luonnollisesti kasvaa. Varautumisaika lyhenee samalla niin, että se on minimissään 0,01 sekuntia. Samalla muuttuu myös välähdysaika. Täydellä teholla se on 1/300 s ja lyhyimmillään 1/20000 sekuntia.

Salamalaitteen mukana tulee akkulaturi, jonka voi kytkeä USB-kaapelin avulla verkkolaitteeseen tai vaikkapa auton virtapistokkeeseen. Akkua ei voi ladata samaan aikaan, kun sitä käytetään. Normaalissa huonelämpötilassa akun lataamiseen menee kolmisen tuntia.

Salamalaitteen takapanelissa on LCD-näytön alla neljä painiketta, joista vasemmanpuoleisin on menunäppäin joka vaikuttaa siihen, mitä toimintoja voi viereisillä kolmella painikkeella valita. Kaikki säädöt eivät ole näin ollen yhtä aikaa näkyvissä, mutta eivätpä ne ole kameroissakaan.

Käsisäädön ja TTL-valotusautomatiikan lisäksi salamassa on High Speed Sync -ominaisuus. Jos kamera tukee nopeata synkronointia, voidaan salaman kanssa käyttää lyhyimmillään 1/8000 s suljinaikaa. Akun säästämiseksi on laitteessa automaattinen virransäästötila, josta herättäminen tapahtuu lähettimellä tai mistä tahansa salamalaitteen säätimestä.

Salamalaite on yhteensopiva kaikkien Godox X -sarjan lähettimien kanssa.

XPRo-lähettimiä tuli kokeiltavaksi kaksi erilaista, toinen Canonin E-TTL II -järjestelmään ja toinen Sonyn TTL-teknologiaan. Molemmat kytkeytyivät kameroiden salama-automatiikkaan, kun perussäädöt oli valittu asianmukaisesti.

Lähetintä valmistetaan erikseen myös Panasonicin, Pentaxin, Fujifilmin, Olympuksen ja Nikonin kameroihin. Lähettimen suunnittelussa on otettu huomioon, että käyttötilanteessa voi olla hyvin vähän valoa kameran läheisyydessä. Siinä on valaistu käyttöpaneeli.

Lähetin kytkeytyy suoraan kameran varustekenkään, ja sen toimintasäteeksi luvataan 100 meriä. Kantama on oikein riittävä, ja virrankulutuksen takia on eduksi ettei lähetin ole tuota tehokkaampi. Virtalähteenä käytetään kahta AA-koon paristoa. Lähettimessä on USB-portti laitejärjestelmän päivityksiä varten. XPro-lähetin maksaa 99 euroa.

Havaintoja

Salamassa ei ole kallistusniveltä, mutta välähdyspää kääntyy 127 astetta korkeussunnassa ja 330 astetta sivusuunnassa. Laitteen mukana tulevassa kuljetuspussissa on lisävarusteena pöytäjalusta, jonka pohjassa on jalustakierre.

Salamalaiteen keveyden ansiosta kuvatessa voi käyttää hyvinkin kevytrakenteista valaisinjalustaa. Hankkimalla esim. Manfroton kallistusnivelen salamaan saa lisää käänneltävyyttä ja mahdollisuuden pehmennin- tai heijastinvarjon käyttöön.

Jos käyttää puomijalustaa, ei sen vapaaseen päähän tarvita kovinkaan massiivista vastapainoa. Salamalaite voidaan helposti sijoittaa huomaamattomaan paikkaan, koska mitään johtoja tai kaapeleita ei tarvitse laitteeseen asentaa.

Välähdystehon voi valita salamalaitteen takapanelin säätöpyörästä. Se ei ikävä kyllä ole valaistu.

Lastentaudeilta ei ole muutenkaan vältytty. Valonmuokkaimien magneettikiinnitys ei ole kovin voimakkaasti tarttuva. Kiinnitys irtoaa helposti, jos valaisinjalustan täräyttää vaikka lattiaan.

Välähdystehoa voi luonnollisesti säätää myös radiolähettimellä. Se onkin ainoa tapa, jos salamalaite tai -laitteet on sijoitettu kauemmas tai muuten hankaliin paikkoihin. Tehon lisäksi lähettimellä voi säätää myös salaman valaisukulmaa.

XPro-lähettimen käyttöpaneeli näkyy parhaiten takaviistosta, joten se sopii erityisen hyvin kameroihin joissa on takanäytön kallistus. Lähettimen vasemmassa laidassa on neljän säätökanavan valintanäppäimet, joiden ansiosta pääsee mutkattomasti tekemään hienosäätöä salamoiden keskinäisiin tehoihin. Järjestelyä osaa arvostaa, jos on kiireisessä kuvaustilanteessa tuskaillut erilaisten menuvalikoiden kimpussa.

Godox-järjestelmän hintataso on melko käyttäjäystävällinen. Kameravalmistajan omien TTL-salamoiden hinnalla pääsee valaisujärjestelmän käyttäjäksi. Noin tuhannen euron sijoituksella voi hankkia kolme salamaa, pari valonmuokkainsettiä ja lisäksi kamerakohtaisen lähettimen.

OminaisuusGodox V1
Teho76 Ws
Ohjeluku28 metriä, ISO 100, 50 mm)
Tehoalue1/256 – 1/1 (9 aukkoarvoa, 1-76 Ws)
TehonsäätöTTL / käsisäätö
Välähdysaika1/300 – 1/20000 s.
Värilämpätila5600K, +/- 200 K
Varautumisaika0,01 – 1,5 s.
AkkuPanasonic Li-ion VB-26 7,2 V, 2600 mAh,
Akunkesto480 välähdystä täydellä teholla
Ohjausvalo2 W LED (vastaa 12 W hehkulamppua, 3300 K, +/- 200 K)
SynkronointiSalamakenkä, 2,5 mm täsmäyspistoke, langaton
LiitännätUSB-C
Vastaanotin2,4 Ghz, sisäänrakennettu
Kanavia / ryhmiä32 / 5
LähetinXpro-sarja, hankittavissa erikseen
Lähettimen kantama100 m
ToimitusvarusteetKuljetuspussi, päytäjalusta, laturi, akku, USB-kaapeli, käyttöohje
LisävarusteetAK-R1 lisävarustesetti
Muita tietoja
Paino ilman akkua / akun kanssa420 / 530 g
Mitat76 x 93 x 197 mm
Hinta (euroa)259
Maahantuoja ja pääedustaja SuomessaFimeko Oy