Haltiassa vietettiin Suomen luonnon päivää

Kirjoittanut 31.8.2016

Haltiassa, Espoossa juhlistettiin 27.8. Suomen luonnon päivää. Vierailijoita tapahtumassa oli yli 1000. Kamera-lehteä kustantava Kameraseura ry oli mukana päivän järjestelyissä.

Tarjolla oli paljon erilaista ohjelmaa niin sisällä kuin ulkonakin. Tämän vuoden teemana olivat linnut.

Kameraseuran kutsumana Haltiassa vieraili WWF:n kunniapuheenjohtaja Pertti Salolainen. Hänen esityksensä Kuvani luonnosta veti auditorioon paljon kiinnostuneita katsojia ja kuulijoita. Kuvia esitellessään Salolainen otti kantaa mm. luonnonsuojelun tärkeyteen, vesistöjemme tilanteeseen ja Töölönlahden rakentamiseen. Salolaisen kuvissa esiintyi paljon hänelle rakkaita eläimiä, kuten karhuja, susia ja kalasääksiä. Mukana oli myös taiteellisempia luontokuvia, joista hän itse erityisesti pitää.

Lisäksi luonnonystäviä hemmoteltiin musiikillisilla kuvaesityksillä, jotka Satu Posti oli koonnut yhdistäen taidokkaasti valokuviaan, musiikkia ja kerrontaa. Koko perheelle suunnattuihin esityksiin saapui runsaasti lapsia vanhempineen. Jokainen tuoli ja tyyny oli joka esityskerta tiukasti varattu.

Postin toinen esitys, Meri ja musiikki, sisälsi merellisiä kuvia ja oopperamusiikkia. Esityksen lopuksi kuulijat saivat tilaisuuden keskustella Postin kanssa esityksen luomisesta ja oppivat, miten vastaava esitys voidaan koota omista valokuvista.

Jo neljättä kertaa järjestetyn tapahtuman avasi valtiosihteeri Paula Lehtomäki. Ennen avajaispuhettaan hän nosti siniristilipun salkoon yhdessä partiolaisten kanssa. Lipunnostotilaisuudessa kuultiin myös presidentin puolison Jenni Haukion tervehdys, Metsähallituksen luontopalveluiden viestintäpäällikön Päivi Rosqvistin lukemana.

– Meillä suomalaisilla on suunnaton etuoikeus saada elää neljän värikkään vuodenajan, tuhansien kimmeltävien järvien, ainutlaatuisten kansallispuistojen ja puhtaan ympäristön maassa, Haukio muistutti tervehdyksessään. Puheessaan hän pohti myös omaa luontosuhdettaan muistellen lapsuuden sieniretkiä ja ensikohtaamistaan Kolin maisemiin.

Haltiassa muusta ohjelmasta vastasivat Kameraseuran lisäksi mm. Ylen Pönttötalkoot, joka veti paljon kaikenikäisiä nikkaroijia puoleensa, Helsingin Seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa sekä Jenni Tieaho ja Johanna Pitkänen poikkitaiteellisella esityksellään Metsän väki.

Päivän aikana valokuvausta harrastavat saivat uusia ideoita luontokuvaamiseensa. Nouseva Rauli-myrskykin jäi toiseksi koko päivän paistavalle auringolle.