Helsingin jugend -kilpailu ratkennut

Kirjoittanut 29.11.2018

Helsingin jugendrakennukset innoittivat osallistujia valokuvakilpailussa.

Helsingin kaupunginmuseo on järjestänyt valokuvauskilpailun, jonka aiheena oli Helsingin jugend, eli 1800–1900-lukujen vaihteen art nouveau -arkkitehtuuri.

Kilpailun voitti Tero Miettisen yksityiskohta Huvilakatu 24:n punaisesta rakennuksesta.

– Halusin kilpailukuvillani välittää tunnelman, joka voi yhtäkkiä löytyä keskellä tavallista päivää. Kuvat on otettu liikkuessani kaupungilla fillarilla, kamera repussa – puoliksi siis sattumalta, hän kertoo.

Sattuman lisäksi voittajakuvassa on luonnollisesti tarvittu kuvaajan silmää.

– Toki kaduilla täytyy ottaa huomioon valon kohdistuminen: keskipäivällä on tylsä ylhäältä tuleva paiste, iltaa kohden kohteet jäävät helposti varjoon. Voittokuvan Huvilakatu on myös tällainen. Täytyy olla paikalla juuri oikeaan aikaan.

Tero kuvasi rakennuksen 24–70 mm:n objektiivilla ja täyden kennon järjestelmäkameralla.

– En keskittynyt teknispainotteiseen arkkitehtuurikuvaukseen siihen tarvittavine kalustoineen, koska halusin säilyttää kuvaamisessa tietyn spontaanisuuden. Voittajakuvassa moni asia osui onnekseni kohdalleen.

Miettinen pitää erityisesti jugendarkkitehtuurista. Häntä kiinnostaa rakennetun ympäristön näkyminen ihmisten arjessa.

– Kuljemme usein huomaamattamme ohi kauniista ja oivaltavista yksityiskohdista, hän sanoo.

Helsingin jugend -kilpailuun osallistui 39 valokuvaajaa 105 valokuvalla. Tuomariston mukaan kuvat toivat hyvin esiin jugendin moni-ilmeisyyden, värikkyyden ja rohkeuden.

Tuomareina toimivat arkistonhoitaja Elina Standertskjöld Suomen arkkitehtuurimuseosta, arkkitehtuurivalokuvaaja Jussi Tiainen ja Helsingin kaupunginmuseon kulttuuriympäristöpäällikkö Sari Saresto. Tuomaristo piti erityisen ilahduttavana sitä, että parhaissa kuvissa arkkitehtuurin ominaispiirteet oli tavoitettu kuvauksellisella tavalla.

Helsingin kaupunginmuseo toteutti kilpailun yhteistyössä Kamera-lehden, Museokortin ja Rajala Pro Shopin kanssa.