Istu, katso herkku täällä!

Kirjoittanut 11.1.2022

Joulukuun Kamera-lehden teemana on lemmikkikuvaus. Eläinrakkaana tämä aihe saa minut syttymään, tykkään tosi paljon kuvata kissoja, koiria ja hevosia. Kuvaan eläimiä monesti potrettimaisesti ja yritän saada vangittua kuviin jonkin luonteenpiirteen. Samat lainalaisuudet pätevät niin henkilökuvia kuin eläimiäkin kuvatessa.

Valaistuksen ja taustan pitää olla kunnossa, sekä kuvakulman oikeanlainen. Mallinohjausta ei saa unohtaa, eivätkä kuvaussessiot saa kestää kovin pitkään, sillä silloin saattaa kuvaajan ja mallin keskittyminen herpaantua.

Kuukauden kuvaajana esittelemme Kristi Vilmusen. Hän teki aiemmin työkseen graafista suunnittelua, mutta viitisen vuotta sitten valokuvaus vei hänet kokonaan mukaansa ja nykyään hän keskittyy lasten ja eläinten valokuvaamiseen.

Vilmunen on saavuttanut kuvillaan menestystä myös kansainvälisissä valokuvauskilpailuissa. Esimerkiksi viime vuonna hän voitti Finnish Photo Awards -kilpailun muotokuvasarjan minipossukuvallaan ja voittoja on tullut myös FEP Professional Photographer of the Year 2021 -kilpailussa.

Valokuvaus on Vilmusen intohimo.

– Koen edelleen, että kuvaaminen on enemmänkin harrastukseni kuin työni, vaikka saankin harrastuksesta elantoni, painottaa Vilmunen.

Kamera-lehdessä on artikkeli Finnfotosta – Suomen valokuvajärjestöt ry:stä. Järjestö edustaa koko valokuvakenttää ja toimii sen hyväksi, eli on kaikkien kuvaajien edustaja. Finnfoton keskeisiä vastuualueita ovat muun muassa tekijänoikeuksien vahvistaminen, apurahojen myöntäminen kuvaajille ja kansainvälinen järjestötyö. Valokuvaaja ja filosofian tohtori Leena Saraste on koonnut historiikin 50-vuotta täyttäneestä Suomen valokuvajärjestöt ry:stä. Valokuvakulttuuria rakentamassa on mielenkiintoista luettavaa.

Vuoden 2021 Kamera-lehden Vuoden kuvaaja -tittelin voitti helsinkiläinen Iiris Haltimo. Hänen nokkelat ja kauniit kuvansa ovat ilahduttaneet tuomaristoa pitkin kautta. Haltimo on itseoppinut kuvaaja ja on intohimoinen luonnon ystävä.

– Sain ALS-diagnoosin vuonna 2019. Rakkaimmasta harrastuksesta eli laulamisesta olen jo joutunut luopumaan sairauden takia, mutta kuvaaminen onnistuu vielä jotenkuten. Pitää myös pään hyvin kasassa. Aion jatkaa niin kauan kuin kädet toimii, Haltimo sanoo.

Toimittaja Jari Tomminen on kerännyt joululahja- vinkkejä itselle tai läheiselle. Kameralaukkuun löytyy kaikkea kivaa valokuvaukseen liittyvää.

Hyvää mieltä ja muistoja saa aikaan jouluisilla ryhmäkuvilla ystävistä ja läheisistä.