Kaisa Rastimo – Demokratiaa kuvaamalla

Kirjoittanut 23.1.2020

Elokuvaohjaaja Kaisa Rastimon työssä ja harrastuksessa kameralla on oleellinen rooli. Rakkaus valokuvaamiseen syttyi innostavalla kurssilla.

Istumme Kaisa Rastimon kanssa kahvilla Ainoa-kauppakeskuksessa, hänen kotikaupunginosassaan Tapiolassa.

– Toimin Espoon kaupunginvaltuutettuna silloin kun Espoon Länsimetrosta päätettiin. Ensimmäisessä valtuustoaloitteessani ehdotin Länsimetron asemille tilataidetta, joka kertoisi paikasta missä ollaan. Näin myös tapahtui, Rastimo iloitsee.

Siirrymme ajassa taaksepäin, siihen kohtaan jolloin Rastimon taiteilijanura alkoi itää ja myös valokuvaus astui elämään ensimmäisen kerran.

– Isäni on arkkitehti ja piirsin lapsena ja nuorena paljon. Olin hyvä siinä. Kun pääsin sisään Taideteolliseen korkeakouluun, en vielä silloin tiennyt valokuvauksesta yhtään mitään, Rastimo kertoo.

Koulussa valokuvauksen kurssin veti Stefan Bremer.

– Kurssi oli todella inspiroiva, innostuin kuvaamisesta ja pimiötyöskentelystä, Rastimo hehkuttaa.

Bremerin tehtävänantona opiskelijoille oli kuvata erikoista ihmistä. Rastimo löysi rautatieasemalta mallikseen punkkarin, joka kehitteli omintakeisia poseerauksia. Kuvista tuli niin huomiota herättäviä, että niitä julkaistiin Image-lehdessä.

– Tein tästä punkkarista ja hänen kaveristaan myöhemmin myös Ajatusrikolliset-dokumentin. Leffa voitti useita palkintoja ja lopulta se esitettiin New Yorkin modernin taiteen museossa MoMAssa, Rastimo kertoo.

Nykyään, kun Rastimo lähtee tutustumaan kuvauspaikkaan, hänen mukanaan on aina kamera.

– Kun katson etsimen läpi, pääsen paremmin selville siitä, miltä paikka näyttää leffassa. Kamera rajaa, ja sen kautta kiinnitän myös paremmin huomiota eri yksityiskohtiin.

Vapaalla Rastimo nauttii erityisesti kuvankäsittelystä Photoshopilla.

– Hankin ohjelman juuri ja voisin istua sen äärellä tuntikausia. Tällä hetkellä opiskelen myös koodausta.

Rastimo ottaa eniten kuvia kännykkäkameralla. Se kulkee näppärästi mukana koiran kanssa lenkkeillessä. Hän toteaa, että kun tekniikka on edennyt vauhdilla, kuvaaminen ja videoiminen on kaikkien ulottuvilla.

– Mielestäni se merkitsee demokratian kehittymistä maailmassa. Ihmiset pystyvät dokumentoimaan epäkohtia ja jakamaan ne kaikkien tietoisuuteen.

  • Rastimo valmistelee uusinta dokumenttielokuvaansa.
  • Ohjaaja vieraili Kameraseuran AV-illassa kertomassa kiinnostavan AV-esityksen rakenteesta.
  • Maaliskuussa Rastimo vetää Kameraseuran tarinankerrontaan painottuvan videokurssin.

Kameraseura | Eerikinkatu 46 | Helsinki | Kameraseuran kerhot