Kirjauutuudet: tammi-helmikuu

Kirjoittanut 23.1.2020

Markus Jokela ja Kaisa Rautaheimo
Kuvia Suomesta
Helsingin Sanomat, 2019
192 sivua | 46 euroa

Kuvia Suomesta -sarjan jokaisessa osassa Helsingin Sanomien valokuvaaja on kuvannut pitkään yhtä aihetta. Osia on julkaistu tähän mennessä 43, ja miltei jokainen on kuulunut HS:n luetuimpiin. Kirjaan on valittu 27 parasta kuvasarjaa.

Sarjassa on nähty esimerkiksi 100-vuotiaita suomalaisia, avantoja ilmakuvissa, pakastearkkuja, kahvinjuontia, häät ABC-asemalla, leipäjonon jonottajia, lumikasoja, pienten lasten äitejä syömässä lounasta sekä ihmisiä, jotka muistuttavat omia ajoneuvojaan. Se on samalla Helsingin Sanomien 130-vuotisjuhlakirja.

Suomen Ammattiluontokuvaajat ry, Arno Rautavaara
Suomalainen maisema – Saaristo
Docendo, 2015
160 sivua | 24,95 euroa

Saaristo-kirjassa ammattiluontokuvaajien kauniit kuvat välittävät saariston ja rannikon maisemat ja tunnelmat eri vuodenaikoina. Ikänsä meren äärellä asunut luontokuvaaja Arno Rautavaara on kirjoittanut tekstit.

Kirja näyttää saariston monet kasvot ja maisemallisen vaihtelun itärajalta Suomenlahtea pitkin Saaristomerelle ja Ahvenanmaalle ja sieltä edelleen Selkämeren ja Merenkurkun kautta Perämerelle.

Maija Tiensuu ja Annabelle Antas
Talvikirja
Docendo, 2019
175 sivua | 27,95 euroa

Talvikirja on tunnelmallinen teos, jonka äärellä on mukava rauhoittua, antaa ajatusten levätä, tehdä asioita kiirehtimättä ja keskittyä olennaiseen. Kirjan sivuilla nautitaan talven tunnelmista ja tuoksuista. Talvikirja kehottaa arvostamaan arjen pieniä hetkiä ja luonnon kauneutta. Kirjan ydinajatus kiteytyy lauseeseen ”less is more – vähemmän on enemmän”.