Kansainvälinen Vuoden lehtikuva

Kirjoittanut 19.6.2019

The World Press Photo Foundation julkisti vuoden 2019 lehtikuvauksen voittajakuvaksi lehtikuvaksi John Mooren kuvan Crying Girl on the Border (Rajalla itkevä tyttö).

Kuvassa tyttö nimeltä Yanela Snachez itkee, kun hänen äitinsä pidätetään Yhdysvaltain-Meksikon rajalla amerikkalaisten rajavaltioiden toimesta. Siirtolaisperheet olivat ylittäneet Rio Granden lautoilla ja sitten joutuneet pidätetyksi. Honduralainen Sandra Sanchez ja hänen tyttärensä olivat matkustaneet yli kuukauden Keski-Amerikan ja Meksikon poikki päästäkseen hakemaan turvapaikkaa Yhdysvalloista. Yhdysvalloissa oli kuvaa otettaessa (2018 kesäkuussa) voimassa nollatoleranssi tulijoiden suhteen Trumpin asettamien astusten vuoksi, ja monet lapset erotettiin vanhemmistaan pidätyksen jälkeen. Kuva vaikutti osaltaan myös siihen, että asetuksia lievennettiin myöhemmin.

John Moore on Getty Images -kuvatoimiston kuvaaja ja kirjeenvaihtaja. Hän on kuvannut 65 valtiossa kaikilla mantereilla ja työskennellyt 17 vuotta Yhdysvaltain ulkopuolella maissa kuten Nicaragua, Intia, Etelä-Afrikka, Meksiko, Eqypti ja Pakistan. Hän on saanut lukuisia palkintoja, mm. Pulitzer Prize for Breaking News Photography (2005), John Faber Award ja Robert Capa Gold Medal.

Vuoden 2018 maaliskuussa julkaistiin Mooren kirja Undocumented: Immigration and the Militarization of the United States-Mexico Border, jossa hän kuvaa tapahtumia rajalla ihmiskohtaloiden kautta.

Vuoden kuvakertomus sarjan voitti Pieter Ten Hoopen. Lisää kilpailusta

www.worldpressphoto.org/collection/photocontest/winners/2019/37614/2019-Photo-Contest-Nominees