Näyttelypoiminnat: kesäkuu

Kirjoittanut 19.6.2019

Chi Modun valokuva­näyttely tuo hiphop -ikonit Artsiin

Chi Modu: UNCATEGORIZED Luokittelemattomat 6.6.–1.9.2019
Vantaan Taidemuseo Artsi | Vantaa | Paalutori 3
Vantaan Taidemuseo Artsi

Vantaan taidemuseo Artsissa nähdään tänä kesänä yhdysvaltalais-nigerialaisen Chi Modun ikonisia kuvia hiphop-musiikin jättiläisistä. Chi Modu on taltioinut 1990-luvulla otettuihin kuviin New Yorkin merkittäviä hiphop-artisteja, esimerkiksi Mobb Deepin, Wu-Tang Clanin Method Manin sekä Puff Daddyn.
– Uransa aikana Modu kuvasi kaikki New Yorkin hip hop-skenen merkittävät tekijät. Poikkeuksellista on se, että Modu onnistui ylittämään itä–länsi-jaottelun, ja pääsi lähelle myös Yhdysvaltojen länsirannikon kolossaalisia räppäreitä, kertoo näyttelyn kuraattori Jean Ramsay.
Artsissa nähdäänkin Modun tallentamana myös Ice Cube, Eazy E, Ice-T ja Tupac Shakur. Tupac Shakurin kuvista Modu on julkaissut myös Uncategorized-valokuvakirjan.
Chi Modu eli Yhdysvalloissa keskellä rapin ja hiphopin kultakautta 1990-luvulla. Kolmivuotiaana Nigeriasta Yhdysvaltoihin muuttanut Modu tuli uudessa kulttuuriympäristössä hyväksytyksi hiphopin sisäpiireihin. Modu kuvasi urallaan pääasiassa The Source -lehteen.

HKK Prinsessa Takamado: Bird Photographs 2.4.–16.8.2019
Kansallisarkisto | Helsinki | Rauhankatu 17
Kansallisarkisto

Kansallisarkistossa on esillä Bird Photographs -näyttely, joka esittelee Hänen Keisarillisen Korkeutensa Japanin Prinsessa Takamadon lintuaiheisia valokuvia eri puolilta maailmaa yli vuosikymmenen ajalta.
”Linnut yhdistävät maailmaa vuotuisilla muutoillaan talvehtimis- ja lisääntymisalueiden välillä. Ne eivät tunnusta kansallisia rajoja ja siten ne toimivat lähettiläinä paitsi luonnonsuojelulle myös rauhan ja harmonian saavuttamiseksi maailman kaikkien kansojen ja kulttuurien kesken”, kuvailee Prinsessa Takamado näyttelyä.
Prinsessa Takamado on edustanut Japania erityisesti ympäristönsuojelun, kulttuurin ja urheilun aloilla toimien muun muassa BirdLife Internationalin kunniapuheenjohtajana.

Saimaan Kameraseura: Westonien jalanjäljissä 3.6.2019 – 30.6.2019
Kameraseura Galleria West | Helsinki | Kaapelitehdas, B-porras | Tallberginkatu 1
Kameraseura: Gallera West

Westonien jalanjäljissä: Kameraseura Galleria Westissä on esillä Saimaan Kameraseuran vuosina 2013 – 2015 järjestämien Nude-valokuvaustyöpajojen aikana otettuja Fine art nude valokuvia.
Työpajoja järjestettiin kaikkiaan neljä kertaa Savonlinnassa. Ensimmäisessä työpajassa olivat tutoreina yhdysvaltalainen valokuvaaja Kim Weston.
Näyttelyssä on esillä 26 valokuvaa 13 suomalaiselta valokuvaajalta. Kotimaisista valokuvaajista nimekkäimpiä ovat muotokuvaaja Vesa Tyni sekä Kirmo Wilén, joka on tunnettu Kiinan Hainanin saaren kehitystä taltiovasta, vuonna 2009 alkaneesta ja edelleen jatkuvasta valokuvaprojektista.