Kaurismäen Kuolleet lehdet

Kirjoittanut 29.11.2023

Kuolleet lehdet tuli ensi-iltaan syyskuun puolivälissä ja se nousi välittömästi vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi Suomessa. Kuolleet lehdet on Kaurismäen kahdeskymmenes elokuva, tätä ovat edeltäneet Varjoja paratiisissa, Ariel ja Tulitikkutehtaan tyttö.

Kuolleet lehdet kertoo kahden yksinäisen, sattumalta Helsingin yössä toisensa kohtaavan ihmisen (Alma Pöysti ja Jussi Vatanen) yrityksestä löytää elämänsä ensimmäinen, ainoa ja viimeinen rakkaus. Heidän tietään kohti tätä kunnioitettavaa päämäärää varjostavat miehen alkoholismi, kadonneet puhelinnumerot, tietämättömyys toistensa nimistä tai osoitteista ja elämän yleinen taipumus asettaa esteitä onneaan etsivien tielle.  Kummallinen sekoitus 70-lukua ja tätä päivää. Putkiradiosta tulee uutisia Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan ja puhutaan Zelenskyistä.

Elokuvassa on melankoliaa ja tietynlaista kaurismäkeläistä vähäeleisyyttä ja hitautta. Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet -elokuva on niittänyt maailmalla suosiota muun muassa Ranskassa ja Yhdysvalloissa.