Taas on kuukauden päätös ja virallisesti kaiketi kevään päätöskin, kun huomenna on kesäkuun ensimmäinen päivä, ja siten kalenterin mukaan virallisesti kesä 🙂
Lueskelin eilen uusinta Kamera-lehteä ja siinä kerrottiin mm. lehden uudesta digilehdestä. Blogini kohdalla oli maininta, että Tiina bloggaa mm. henkilökuvaajan arjesta… ja aloinkin miettiä, mitä arjessani onkaan tapahtunut parina viime viikkona.
Kuvaamista ja kulttuurihistoriaa Mäntässä
Pidin viime vuoden Viestinnällinen valokuva -koulutusohjelmaa Helsingissä. Ryhmä kokoontui tammikuun-marraskuun välisenä aikana kerran kuukaudessa lähijaksolle ja kun kurssi loppui, sovimme kurssitapaamisen tämän vuoden toukokuulle. Pari viikkoa sitten kokoonnuimme Mänttään, koska yksi kurssilaisistamme asuu lähiseudulla ja hän järjesti meille koko homman. Ohjelmassa oli siis kuvaamista ja kulttuurihistoriaa; lauantain porukka kuvasi koko päivän viestinnällisiä valokuvia (luonnollisesti 🙂 ) ja sitten sunnuntaina tutustuimme Mäntän kulttuuritajontaan.
Jos mietit minne mennä kesällä, niin Mänttä ja sen museot ovat kyllä näkemisen arvoinen paikka. Erityisesti Malli ja hullu kuvailija -näyttely jäi mieleeni. Siinä oli hauskasti ja idearikkaasti yhdistelty kuvaa ja tekstiä, tulkittu kuvaa, keksitty tarinoita… hyvää inspiraatiota!
Kameran kanssa Mänttään kannattaa mennä muutenkin – museot, niiden arkkitehtuuri, ympäröivät puistot ja metsäalueet… kuvattavaa riittää varmasti. Ja Museokortti on tietenkin pakollinen 🙂 … ja tällaista Mäntässä siis tapahtui.
Muisteloita meren äärellä Porvoossa
Mäntän reissulla hyppäsin suoraan valokuvaajakollegani Johanna Uusitalon kyytiin ja suuntasimme Porvooseen. Porvoo on yksi suosikkipaikkojani Suomessa – myös siellä riittää kuvattavaa varmasti jokaiselle 🙂 Vanha kaupunki ja jokiranta ovat upeita paikkoja.
Tällä kertaa menimme kuitenkin saaristoon, ja meillä oli yhteinen Italian muisteluilta Johannan, Oscarin Susannan ja Tomin kanssa. Teimme pari vuotta sitten muutaman päivän reissun yhdessä Italin Bergamoon. Juhlistimme opiskelujen päättymistä, yhdessä tekemistä kuvaamalla ja kiertelemällä. Nyt oli aika katsoa kuvia ja muistella.
Bloggasin tästä reissusta pariinkin kertaan: Bergamon kaduilla ja Masteclass workshop Part I.
Kiertämistä, kääntämistä ja kallistamista Helsingissä
Rentouttavan mökkireissun jälkeen suuntana oli jälleen Helsinki, kun keskiviikkoiltana koulutin joukkoa bloggareita. Aiheena oli henkilökuvaus ja erityisesti mallin ohjaaminen ja asettelu…
Hyväksi vinkiksi ja muistisäännöksi muodostunut ”kierrä, käännä ja kallista” oli tälläkin kerralla ydinasiaa 🙂 Tuon lausahduksen kun pitää mielessään henkilökuvauksessa, niin pääsee jo eteenpäin mallin asettelussa ja asentoonkin saa elävyyttä.
Ja kurssin päätteeksi kaarsin taas kohti Tamperetta.
Henkilökuvausta kevyellä kalustolla Turussa
Viikonlopuksi matka jatkui Turkuun ja JAS Kamerakaupan järkkäämälle kurssille – Turku on toinen Suomi-suosikkini.
Lauantaiksi saimme upean kesäisen ilman ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Jokirannassa oli tungosta, kun samaan aikaan vietettiin ravintolapäivää ja juostiin Kuntovitosta, mutta hyvin mahduimme joukkoon kurssilaisten kanssa 🙂
Päivä menikin sitten tutkiessa vallitsevan valon luonteita, erilaisia lisävalonlähteitä, mallin ohjaamista ja asettelua… Konkreettisimmin varmaankin päivän aikana havainnollistui teema ”salamalla vai ilman”, ja mm. siitä bloggasinkin sitten kurssin jälkeen.
Kuvakävelyllä Lonnassa
Onneksi flunssa ei iskenyt pahemmin ja parin päivän levon jälkeen viime keskivikkona suuntana oli jälleen Helsinki. Tällä kertaa vuorossa oli perinteinen kuvakävely.
Vuosi sitten Canonin porukka järjesti kuvakävelyn ensimmäistä kertaa, ja sen jälkeen olemme kävelleet jo useita kertoja erilaisissa paikoissa. Kävelyistä on muodostunut ”eri nistien” hauska ja yhteisöllinen tapahtuma, jota odotetaan innolla. Tällä kerralla hyppäsimme ensin lauttaan ja sitten kuvakävelimme Lonnan saarella. Jälleen sää suosi meitä, mikä sopi loistavasti kävelymme teemaan #kesänkurkistajat ja tunnelmia kävelyltä näetkin blogistani.
Jokaisella kävelyllä on tapahtunut jotain, joka on sitten ”jäänyt elämään” jälkipuheisiin: tällä kerralla saaren vihaiset linnut veivät tämän tittelin. Pesimäpuuhat tekivät lintu-uroksista suorastaan aggressiivia, ja me kuvakävelijät saimme nöyrästi väistellä niitä kameroidemme kanssa.
Kuvakävelyissä on parasta yhteisöllisyys ja kuvien erilaisuus. Kävelemme yhdessä saman reitin, mutta jokainen näkyy ympäröivän maailman eri tavoin ja kuvaa sen myös eri tavoin.
Ryhmäkuvaus Helsingissä
Kuvakävelyn, koulutusten ja kurssitapaamisen täyteisen pariviikkoisen päätti kuvauskeikka Helsingissä viime perjantaina. Nuorten alle 20-vuotiaiden jääkiekon maailmanmestarit vierailivat silloin pääministerin luona, ja tarkoitus oli ottaa ryhmäkuva koko porukasta.
Ryhmäkuva Kesärannassa on yleensä otettu rakennuksen portailla, jotta kuvauspaikka näkyy tunnistettavana taustalla. Jälleen olimme saaneet upean kesäpäivän ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta – lähes kohtisuorasti siihen, missä ryhmäkuva oli tarkoitus ottaa. Tiesin jo siinä vaiheessa, että kuvattavien on vaikea pitää silmiään auki kuvaustilanteessa, eikä kuvia voi ottaa kovin montaa, eikä kovin kauan aikaa.
Samoin kuin ”kierrä, käännä, kallista” on hyvä muistisääntö henkilöohjauksessa, toinen hyvä lähtökohta on se, että tietää kuvattaviensa nimet ja käyttää niitä kuvaustilanteessa, kun ohjaa mallejaan…. Ennen lähtöä Tampereelta otin esille maailmanmestareiden joukkuekuvan ja kävin läpi jokaisen pelaajan nimen.
Kesäkuun alussa Tampereella
Nyt kesä on sitten virallisesti alussa – mitä kuuluu valokuvakouluttajan arkeen tästä eteenpäin…
Tänään illalla on taas opetusta täällä Tampereella, sunnuntaina Kameraseuran miljöökurssi Helsingissä ja maanantaina suuntaan Orivedelle pitämään ensimmäisen kesäkurssini. Mutta mitä erityisesti odotan jo tässä vaiheessa, niin minusta tulee kesähelsinkiläinen pariksi viikoksi kesäkuussa. Joten jos näet minut Helsingin kaduilla kameran kanssa, tule moikkaamaan 🙂 Ja ehkäpä lisää Helsingin kuulumisia sitten seuraavalla kerralla 🙂
Aurinkoista kesää kaikille 🙂 Ja hyviä kuvaushetkiä.
Kommentointi on suojattu Google reCAPTCHA:lla, jota koskevat Googlen yksityisyyskäytännöt ja käyttöehdot.