Kansalaisopiston kuvaajakonkarit

Kirjoittanut 14.6.2024

Maassamme toimii kansalaisopistoissa ja kameraseuroissa paljon erilaisia valokuvauksen opetusryhmiä, jotka ovat melko näkymättömiä, mutta kuvin ja toiminnoin varsin intensiivisiä. Yksi niistä on Laukaan kansalaisopiston konkariryhmä, jota vetää valokuvaaja Keijo Penttinen.

Penttinen on opettanut Laukaan kansalaisopistossa “konkareiden” eli kokeneiden kuvaajien ryhmää ja luontokuvaajia jo 10 vuotta. Idea sai alkunsa, kun vuonna 2014, kun häntä pyydettiin opettamaan valokuvausta kansalaisopistoona.

Tekniikan lisäksi Penttinen painottaa opetuksessaan kuvien sisältöä, sommittelua, valoa sekä kuvan tarinaa ja henkilöpuolella mallinohjausta sekä valaisua. Käytännössä opetus on varsin teoriapainotteinen.

– Lisäksi katsomme paljon oppilaiden ottamia kuvia ja keskustelemme niistä rakentavassa hengessä. Varsinkin alkuaikana kävimme läpi valokuvauksen perusasioita, esimerkiksi sommittelua ja valaistusta, valottaa Penttinen.

– Tutustumme myös valokuvauksen uusiin ilmiöihin ja mielenkiintoisiin näyttelyihin internetissä. Kurssilla on tärkeää keskustella valokuvista ja rohkaista harrastajia kehittämään jokaisen omaa kuvaustyyliä.

Penttisen ohjaksissa kymmeneen vuoteen on mahtunut paljon, kuten teräsvillan pyöritystä tammikuun pakkasessa isolla murskemontulla, valomaalauksia erilaisissa paikoissa mallien kanssa, vanhassa tehdaskiinteistössä ja goottihenkisellä putouksella tulenpuhalluksia.

– Studiolla teimme ruttotohtori-kuvaukset yhdistettynä valomaalaukseen sekä high speed veden heittokuvaksia mallin kanssa. Koululle rakennetussa studiossa teimme datatykillä taustavalaistuja mallikuvia, muistelee Penttinen.

Ryhmän opiskelut huipentuvat vuosinäyttelyynne Laukaan

kirjastossa, kuten viimeksi huhtikuussa, jossa esillä oli niin dronella otettuja maisemakuvia luonnosta kuin lähiotoksiakin, sekä valomaalausta ja suomalaista mieskomeutta datatykillä studiossa valaisten.

Useammat oppilaat ovat “jääneet luokalle” vuodesta toiseen. Ilmeisesti lisäopiskelu ja hyvä seura ovat jaksaneet joitain opiskelijoita alkuvuosista tähän päivään saakka.