Marja Pirilän valokuvanäyttely VB-valokuvakeskuksessa

Kirjoittanut 17.2.2023

Valokuvataiteilija Marja Pirilä (s. 1957) on tutkinut ja tallentanut camera obscura -ilmiötä kuviinsa usean vuosikymmenen ajan. Hän muuntaa kuvaustilansa kameraksi, jonka pinnoille tämä ikivanha menetelmä maalaa valolla uuden maailman. Camera obscurassa Pirilä kuvaa tavallisella kameralla. Samalla syntyy myös unenomainen, kerroksellinen kolmas todellisuus ja seinälle ylösalaisena piirtyvä maailma saa arkiset asiat näyttäytymään erilaisessa valossa.

VB-valokuvakeskuksella nähtävä ­Marja Pirilän Valo pimeässä -näyttely tuo esiin hänen teoksiaan kolmelta vuosikymmeneltä vieden katsojan kameran sisään. Kokemusta syventävät kolmiulotteiset camera obscura -teokset, jotka hän on toteuttanut yhdessä Petri Nuutisen kanssa. Näyttelykokonaisuudessa on Tapani Rinteen äänimaisema.

Marja Pirilä valmistui vuonna 1986 valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta (BA) ja biologiksi Helsingin yliopistosta (FM). Pirilän teoksia on ollut lukuisissa näyttelyissä Suomessa ja eri puolilla Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Aasiassa. Niitä on myös useissa merkittävissä julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa. Vuonna 2000 Pirilälle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto, 2010 Pirkanmaan taidepalkinto ja 2020 Kordelinin palkinto työstään camera obscura -ilmiön kehittämisestä, luovasta käytöstä ja tunnetuksi tekemisestä.

Marja Pirilä:
Valo pimeässä
13.1.-26.3.2023
VB-valokuvakeskus, Kuopio
vb-valokuvakeskus.fi