Legendan valosta pimiöön

Kirjoittanut 16.8.2021

Kesäloma takana, mieli virkeänä ja täynnä ener­giaa, ainakin niin sopii toivoa. Lomalla ehdin käydä katsomassa Erik Johanssonin valokuvanäyttelyä Vaasan Kuntsissa. Kansainvälisesti menestyneen ruotsalaisen kuvataiteilijan kuvia on nyt ensimmäistä kertaa esillä Suomessa. Näyttelyn kuvat ovat montaasitekniikalla digitaalisesti yhdisteltyjä. Johanssonin työskentelyprosessi on niin moniosainen ja aikaa vievä, että vuodessa ei valmistu montaakaan kuvaa. Näyttely on nähtävissä vielä 24.10. asti.
Lisäksi Kunts esittelee seitsemän suomalaista nyky­valokuvaajaa ja -taiteilijaa, jotka dokumentoivat, tutkivat ja kertovat tarinoita ihmisistä sekä luomastamme maailmasta. Näyttelyn taiteilijat ovat ­Touko Hujanen, Paula Humberg, Jaakko Kahilaniemi, Joel Karppanen, Lasse Lecklin, Heidi Piiroinen ja ­Bita Razavi.

Elokuun Kamera-lehden teemoina ovat historia ja mustavalkokuvaus. Monet lukijat ovat toivoneen juttua mustavalkofilmin kehityksestä. Aihetta on toki käsitelty aikaisemminkin, mutta nyt Ari Jaaksi antaa käytännölliset kahdeksan kohdan vinkit mustavalkofilmin kotikehitykseen.

Tähän Kamera-lehteen on saatu haastattelut kahdelta todelliselta valokuvaajalegendalta, Heikki ­Willamolta ja Hannu Hautalalta. Hautalalta ilmestyy syksyllä jälleen uusia kirjoja. Legendan perintö on tehty yhteistyössä Juha Metson kanssa ja 100 ­parasta -kirjaan on koottu nimensä mukaisesti Hautalan upeimpia kuvia. Hautala on julkaissut urallaan yli 60 valokuvateosta, joista ensimmäisen jo 1968. Hän onkin Suomen ensimmäinen päätoiminen luontokuvaaja.
Toinen valokuvaajalegendoista, Heikki Willamo, on niin ikään julkaissut paljon kirjoja. Metsä on myös hänelle tärkeä kuvauskohde. Se esiintyy hänen kirjoissaan säännöllisesti, aina uudesta kulmasta tarkasteltuna uusien tarinoiden myötä.
Näitä kahta kuvaajaa yhdistää lisäksi sujuva ulos­anti: kummankin tarinointia voisi kuunnella vaikka maailman tappiin. Hautala ja Willamo ovatkin haluttuja vierailijoita erilaisissa tapahtumissa.

EISA Awardilla palkitut tuotteet valittiin kesäkuun lopussa. Palkintoehdokkaiksi pääsevät ainoastaan tuotteet, jotka on testattu useissa EISA-­lehdissä. EISA Photo Expert Group -palkintoraadissa oli tänä vuonna 16 valokuva-alan ­lehteä, yhtenä näistä ­Kamera-lehti. Kiitos Timo Ripatille asiantuntemuksesta ja palkinto­raadin jäsenenä toimimisesta.

Uusia ideoita
ja intoa kuvaamiseen.