Näyttely luonnon puolesta kiertää maata

Kirjoittanut 17.1.2019

Luontokuvaajien yhteisnäyttely nostaa esiin huolen luonnon tilasta.

Espoon Haltiassa avautuu helmikuun alussa luontokuvien näyttely, joka kiertää reilun vuoden eri puolilla Suomea. Veden äärellä -näyttelyn kuvat ovat Luontokamerat-yhdistyksen jäsenten käsialaa.

Valokuvanäyttely nostaa esiin vesiä uhkaavia näkyviä ja näkymättömiä ongelmia. Uutisotsikot merien ja järvien huonosta tilasta ovatkin arkipäivää. Saamme mm. lukea, että kivisimpuissa on nanomuovia ja sinileväkukinnot ovat pahentuneet vuosi vuodelta.

– Olimme Luontokameroissa jo jonkin aikaa pohtineet yhteisnäyttelyn tekemistä. Aiheeksi valikoitui veden äärellä. Haluamme näyttelyn avulla saada ihmiset ymmärtämään, että puhdas vesi on luonnolle ja yhteiskunnalle välttämätön. Kerromme vesien uhkatekijöistä ja aikaansaamme keskustelua, kertoo ryhmän jäsen Lisse Tarnanen.

Näyttelyryhmän jäsenet ovat ottaneet kauniita vesiaiheisia kuvia, joissa kaikki on kohdallaan. Näiden rinnalle he nostavat tekstejä, joissa kerrotaan kohdetta uhkaavista vaaroista.

– Keräsimme veteen liittyviä ongelmia ja selvitimme, miten ne vaikuttavat veden laatuun, eläimiin ja kasveihin. Taustatukena meillä olivat hydrobiologi Esa Korkeamäki sekä dosentti Jan Weckström Helsingin yliopistosta, tekstit kirjoittanut Tarnanen sanoo.

Ryhmä sai näyttelyyn apurahat Maj ja Tor Nesslingin Säätiöltä sekä Finnfotolta.

– Tämä mahdollisti meille toteutuksen tekniikalla, jossa kuvat valaistaan tasaisesti taustapuolelta. Näin niistä tulee erittäin intensiivisiä ja vaikuttavia. Päädyimme espoolaisen Digihessun taustavalaistuihin led-tauluihin. Vastaavia tekniikoita on ollut käytettävissä jo aikaisemminkin, mutta erona niihin meillä taustavalon voimakkuutta voi säätää taulujen mukaan.

Kuvat on tulostettu kerroksittain uv-värillä. Ledien värilämpötila on vakioitu, jolloin värit ovat puhtaita.

Luontokamerat on pääkaupunkiseudulla toimiva luontokuvaajien kerho. Veden äärellä -näyttelyssä on mukana 19 sen jäsentä.

– Pyrimme siihen, että jokainen saa vähintään yhden kuvan näyttelyyn. Mukaan lähteneet kuvaajat saivat listan kuvauskohteista. Kesä kului ja kuvia ladattiin runsaasti sitä varten perustetulle sivustolle. Joistain aiheista oli reilusti ylitarjontaa, joistain vain muutama, jopa vain yksi kuva.

Kaiken kaikkiaan näyttelyyn valittiin 30 kuvaa.

– Olemme kaikki vastuussa luonnon säilymisestä. Näemme hälyttäviä merkkejä monimuotoisuuden vähenemisestä. Haluamme kuvien kautta kertoa, miten arvokas luontomme on, toteaa Iiris Niemi, yksi kuvaajista.

Näyttelyn kuvaajat:

Juhani Aittamaa, Erkki Heikkilä, Tuomas Heinonen, Petri Kortelainen, Jari Kostet, Kimmo Lahikainen, Pirjo Lambert, Jarmo Latva, Pekka Lehtonen, Kari Loimu, Janne Löytömäki, Iiris Niemi, Jouni Nygård, Esa Pienmunne, Lassi Ritamäki, Teuvo Rämänen, Pentti Salonen, Toni Sarin, Lisse Tarnanen.

Veden äärellä

2.–28.2. Luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84, Espoo
5.–29.3. Kanneltalon Galleria, Klaneettitie 5, Helsinki
4.–28.4. Porvoon taidetehdas, Läntinen Aleksanterinkatu 1, Porvoo
1.–31.5. Hämeenlinnan kumppanuustalo, Kirjastokatu 1, Hämeenlinna
1.–30.6. Forssan luontomuseo, Wahreninkatu 4, Forssa
1.–28.7. Nummelan kirjasto, Pisteenkaari 9, Nummela
29.7.–22.8. Salon kaupunginkirjasto, Vilhonkatu 2, Salo
24.8.–29.9. Villa Elfvik, Elfvikintie 4, Espoo
1.–31.10. Maretarium, Sapokankatu 2, Kotka
1.–30.11. Lohjan kirjasto, Karstuntie 3, Lohja
3.–20.12. Lappeenrannan kaupungintalo, Villimiehenkatu 1, Lappeenranta

Katso tarkemmin näyttelykalenterista