Näyttelypoiminnat: tammi-helmikuu

Kirjoittanut 17.1.2019

Aloita vuosi pohtimalla suhdettasi luontoon ja polkupyöriin.

Marja Helander, Harri Pälviranta, Kari Soinio: Ideaalin perilliset 5.12.2018—24.2.2019
Suomen valokuvataiteen museo
Helsinki | Tallberginkatu 1 G

Valokuvataiteen museossa Helsingissä avautui joulukuussa kolmen kuvaajan yhteisnäyttely. Ideaalin perilliset esittelee Marja Helanderin, Harri Pälvirannan ja Kari Soinion tuotantoa. Heille on yhteistä se, että he esiintyvät itse teoksissaan.

Kolmikon työt käsitellevät niin yhteiskunnallisia kuin yksityisiäkin teemoja. Helander on kuvannut Saamenmaan maisemia ja kaivosteollisuuden luontoon jättämiä jälkiä. Hän on pukeutunut eläimeksi ja mukailee otoksissaan saamelaisia uskomuksia.

– Olen halunnut korostaa, kuinka ihminen on eläin muiden eläinlajien joukossa, riippuvainen luonnosta, ekosysteemeistä ja maasta, Helander toteaa.

Harri Pälviranta puolestaan pohtii keskiluokkaista unelmaa ja oman perheen arvoja. Kuvissaan hän asettuu eri rooleihin vaihtamalla asuja. Kari Soinio tarkastelee kulttuurimme maskuliinisia ideaaleja – vaikkapa kouluissa jaettujen hymypoikapatsaiden kautta.

Anna Reivilä: Nomad 8.2.–31.3.2019
Turun taidemuseo
Turku | Aurakatu 26

Anna Reivilän mustavalkoiset luontokuvat tyynnyttävät mieltä – ainakin aluksi. Sitten herää kysymyksiä, ihmetys. Miksi kivenjärkäleet on sidottu valkoisella narulla?

Näyttelyn nimi Nomad viittaa vailla vakituista asuinpaikkaa olevaan kuljeskelijaan mutta myös työskentelyprosessiin, joka on ominaista Helsinki Schooliin kuuluvalle Anna Reivilälle. Japanilaista sidontaperinnettä kunnioittavat luontokuvat vaativatkin syntyäkseen usein viikkojen vaelluksia asuttamattomilla alueilla. Kivien lisäksi Reivilä on kuvannut puita ja jäätä.

Näyttely avautuu helmikuun alkupuolella Turun taidemuseossa.

Kuva: Anna Reivilä

Katsos-kollektiivi: Äärellä 10.1.–3.2.2019
Hiekan taidemuseo
Tampere | Pirkankatu 6

Katsos-kollektiivin näyttely Tampereella, Hiekan taidemuseossa tarjoaa 11 näkökulmaa elämään. Ryhmän Äärellä-kokonaisuus käsittelee ihmisille tärkeitä kokemuksia.

Mukana on mm. sarja, joka pohtii nuoren naisen ja hevosen välistä yhteyttä, sekä toinen, joka esittelee miehen suhdetta rakkaaseen polkupyöräänsä. Pääset myös kurkistamaan kadotettuihin rakennuksiin ja seuraamaan neitoperhojen kosiotanssia.

Näyttelyn suurin taideteos koostuu 1080 kuvasta, ja se on lähes 4,5 metriä leveä.

– Äärellä kutsuu pysähtymään ja pohtimaan niitä moninaisia tapoja, joilla teemme maailmaa merkitykselliseksi, kertoo kollektiivin kuvaaja Niina Uusitalo.

Kuva: Annukka Larsen