Näyttelypoiminnat: joulu-tammikuu

Kirjoittanut 3.12.2020

HUOM! Lehden ilmestymiseen mennessä useimmat museot ja myös monet näyttelytilat ovat koronatilanteesta johtuen sulkeneet määräaikaisesti ovensa. Suosittelemme tarkastamaan ajankohtaisen tilanteen alla mainittujen gallerioiden kohdalla.

Vesa Aaltonen: Perintö (Heritage) 10.12.2020–10.1.2021
Galleria Joella | Turku | Läntinen Rantakatu 21

Valokuvataiteilija Vesa Aaltosen taiteellis-dokumentaarinen valokuvaprojekti Perintö kertoo suomalaisesta metsästä. Työssään Aaltonen pohtii ihmisen suhdetta elävään ympärillään sekä yksilön asemaa ja mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen keskellä.

Valokuvaprojekti herättää ristiriitaisia pohdintoja esimerkiksi siitä, miten ihminen on samanaikaisesti erillään luonnosta ja osa sitä. Samalla se avaa Aaltosen omakohtaiseen kokemukseen perustuvaa tekemisen tapaa, jossa osittain hänen pyhäksi kokemansa paikat esittäytyvät jumalallisina maisemina kytkeytyen laajempaan keskusteluun ilmastonmuutoksesta suhteessa luontoarvojen vaalimiseen.

Vesa Aaltonen on turkulainen valokuvaaja ja valokuvataiteilija, joka osti isoisälleen kuuluneesta tilasta kahden hehtaarin metsäisen rantapalstan ylläpitääkseen omaa metsäsuhdettaan.

Essi Maaria Orpana: Such is the Silence 13.11.–20.12.2020
Turun Taidehalli | Turku | Vanha Suurtori 5

Turun Taidehallissa esillä oleva Essi Maaria Orpanan Such is the Silence on tilallisesti muotoutuva teoskokonaisuus, joka koostuu valokuvista, videosta sekä löydetyistä esineistä.
Valokuvissaan Orpana esiintyy vanhoissa hylätyissä taloissa neiti Silence -nimisenä henkilöhahmona. Teokset syntyvät narratiiveista, kuvitteellisista menneistä tapahtumista, joita taiteilija luo uudelleen kuvissa esiintyvän henkilöhahmonsa kautta. Vaeltavat valokuva- ja videoteokset tutkivat tyhjää taloa ja pohtivat olemassa olemiseen ja muistoihin liittyviä kysymyksiä, sekä ihmisen ja paikan identiteettiä.

Näyttely on Essi Maaria Orpanan ­(s. 1988) taiteellinen opinnäytetyö Aalto-yliopiston valokuvataiteen maisteriohjelmassa. Orpana on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemian valokuva­taiteen osastolta vuonna 2015.