Näyttelypoiminnat: syys-lokakuu

Kirjoittanut 24.9.2020

Syyskuun näyttelyissä etsitään miehen mallia ja seurataan tyttöjen kasvua.

Aki-Pekka & Astrid Sinikoski: New Ghosts 2.10.–25.10.2020

Valokuvagalleria Hippolyte | Helsinki | Yrjönkatu 8-10

Aki-Pekka ja Astrid Sinikosken näyttely New Ghosts on esillä Valokuvagalleria Hippolytessä. Se kertoo isän ja tyttären suhteesta sekä heidän yrityksistään ymmärtää elämää, muutosta ja ajan kulumista. Näyttely nostaa esiin kysymyksiä identiteetistä, aikuisuudesta ja lapsuudesta, elämästä ja kuolemasta – millaisia tulevaisuuden skenaarioita luomme toinen toisillemme?

Ollessamme pieniä pelkomme on usein helppo nimetä. Pelkäämme hirviöitä, kummituksia tai vaikkapa ikkunan takana olevaa puun varjoa. Varttuessamme peloista tulee usein abstraktimpia ja nämä uudet hahmottomat pelot luovat uusia nimeämättömiä kummituksia. Kummitustutkielmaa kuvatessaan Sinikosket ovat oivaltaneet, että pelot ovat usein unelmien peilikuvia.

Aki-Pekka ja Astrid Sinikosken kummitustutkielma sai alkunsa vuonna 2011. Sarja valmistuu vuonna 2058 Aki-Pekan täyttäessä 80 ja Astridin 50 vuotta. Sitä ennen tutkielman valokuvia tullaan näkemään näyttelyissä eri puolilla maailmaa. Tähän mennessä New Ghosts on ollut esillä kolmella eri mantereella.

Kuva: Aki-Pekka & Astrid Sinikoski

Karoliina Paatos: Cowboy Girls 4.9.–4.10.2020

Turun Taidehalli | Turku | Vanha Suurtori 5

Syyskuussa Turun Taidehallin toisen kerroksen gallerioissa nähdään Karoliina Paatoksen dokumentaarinen valokuvanäyttely Cowboy Girls.

Cowboy Girls -näyttelyn teokset ja muu esineistö ovat yhdeksän viimeisen vuoden ajalta Nevadasta, missä Paatos on seurannut kahden tytön kasvua syrjäisellä karjatilalla.

Karoliina Paatos on ­Rovaniemellä asuva valokuvataiteilija, joka työskentelee Suomessa ja Yhdysvalloissa. Kesällä 2016 hän julkaisi American Cowboy -valokuvataidekirjan. Paatos on kuvannut viidentoista vuoden ajan Suomen suurimmille aikakaus- ja sanomalehdille. Hän on valmistunut Aalto-yliopistosta sekä Arizonan yliopistosta.

Kuva: Karoliina Paatos

Seppo Verho: Mies – sankari vai pelkuri 23.9.–17.10.2020

Pohjanmaan valokuvakeskus | Lapua | Vanhan Paukun tie 1

Pohjanmaan valokuvakeskuksessa on nähtävillä Seppo Verhon Mies – sankari vai pelkuri. Verho kertoo näyttelystään seuraavaa: ”Sodan jälkeen karski ja jämäkkä sankaruus oli suuressa huudossa. Olin silloin pikkupoika, imin vaikutteita kasvaakseni kunnon mieheksi. Matkan varrella ilmeni, että yllättävän moni asia on sankarilta kielletty ja ideaan sisältyy ylivoimaisia vaatimuksia, jotka onnistuvat vain sarjakuvissa.”

”Tämä ristiriitaisuus on aiheuttanut epätoivoista ja huvittavaakin kiemurtelua elämän varrella minulle ja monelle muulle. Mies – sankari vai pelkuri -näyttelyn kuvat kertovat siitä.”

Kuva: Seppo Verho