Näyttelypoiminnat: touko-kesäkuu

Kirjoittanut 17.5.2018

Alkukesän näyttelyissä käyt Afrikan savannilla, Kolin maalaistalossa ja surrealistissa maisemissa.

Michaela Haider: Underneath the surface 9.– 26.5.2018
Laterna Magica
Helsinki | Rauhankatu 7

Itävaltalainen, Suomessa opiskeleva Michaela Haider kuvaa unenomaisia, surrealistisia kuvia. Hänen teoksensa ovat esillä Laterna Magicassa, Helsingissä toukokuussa.

– Vesi on töissäni toistuva teema, sillä ihmisten olemassaolo on monin tavoin yhteydessä veteen, hän toteaa.

Haiderin kuvien keskeisiä elementtejä ovat ihmishahmot ja luonto. Hienot puut, meri ja saniaiset, joiden keskellä on usein tunnistamattomaksi jäävä henkilö.

– Tavoitteenani on saada katsojassa aikaan tunnereaktio. Käytän kuvissani runsaasti kuvankäsittelyä, jotta saan toteutettua erilaisen maailman värien ja valon avulla, Haider kertoo.

Näyttely on tietyssä mielessä yksi virstanpylväs, sillä tämän jälkeen Laterna Magica jää kesätauolle. Galleria ja sen yhteydessä oleva kirjakauppa etsivät parhaillaan uutta omistajaa.

Kuva: © Nick Brandt

Nick Brandt: On This Earth, A Shadow Falls 19.5.–19.8.2018
Galleria Ibis
Vaasa | Senaatinkatu 1

Vaasalainen valokuvagalleria Ibis täyttää 20 vuotta. Merkkivuoden juhlanäyttely on Nick

Brandtilta, joka on kuvannut mustavalkokuvia Afrikan luonnosta.

Englantilainen valokuvataiteilija Nick Brandt on kuvannut Itä-Afrikan eläimiä usean vuosikymmenen ajan. Perinteisestä Afrikan eläinten esittämistavasta poiketen Brandtin herkät ja yksityiskohtaiset, intiimit muotokuvat leijonista ja norsuista tutustuttavat katsojat näiden suurnisäkkäiden maailmaan. Näyttelyn vaikuttavan kokoisissa kuvissa katsoja kohtaa eläimet lähes täysimittaisina.

Ympäri maailmaa kiertänyt näyttely on aiemmin ollut esillä New Yorkissa, Berliinissä, Lontoossa, Salossa ja Tukholman Fotografiskassa.

Kuva: Pentti Vänskä

Pentti Vänskä: Verkkoahon talossa 5.5.–30.8.2018
Kolin luontokeskus Ukko
Lieksa | Ylä-Kolintie 39

Miltä maatalon elämä näytti 25 vuotta sitten Kolin kansallispuiston kupeessa? Tähän vastaa Pentti Vänskän näyttely, joka kertoo Verkkoahon talon elämästä 1990-luvun alussa. Näyttely on esillä Kolin luontokeskus Ukossa koko kesän ajan.

Vänskän mustavalkoisissa dokumentaarisissa valokuvissa tuoksuvat mesiangervot, vastalypsetty maito ja aamunkostea laidun. Kaikki kynnelle kykenevät tekivät työtä sadonkorjuun aikaan – niin myös 96-vuotias talon isäntä Heikki Nikolai Kukkonen. Heikki ja hänen neljä aikuista lastaan asuivat talossa, jossa ei ollut viemäriä eikä vesijohtoa.

Kuvista nousee esiin työn raskaus, mutta myös yrittäminen ja yhteishenki. Otoksissa on hehkuva loppukesän valon kajo.