Pääkirjoitus: Ihminen vai robotti

Kirjoittanut 17.5.2018

Voiko kuva keinotekoisesta ihmisestä olla henkilökuva? Viime vuonna valokuvamaailmassa kohistiin, kun Maija Tammen kuva robotista sijoittui kolmanneksi merkittävässä Taylor Wessing -henkilökuvakilpailussa.

Osan mielestä Tammen voitto oli huijausta, koska kuvattava ei ollut hengittävä henkilö. Syntyi keskustelua, missä kulkee henkilökuvan raja.

Hyvä henkilökuva vangitsee kuvattavan sielun, tai miksi persoonallisuuden ydintä nyt kutsutaankaan. Siinä mielessä ei ole ihan hatusta temmattua, että jotkut nykyiset ja menneet yhteisöt uskovat, että jos suostut valokuvaa, menetät sielusi.

Maija Tammen otos Erica-robotista onnistuu tässä kuvattavan olemuksen kiteyttämisessä loistavasti, joten tästä näkökulmasta se on ainakin palkintonsa ansainnut. Kuvassa nuori nainen katsoo arvoituksellisesti kaukaisuuteen, ja sen punertavat hiukset ovat luonnollisuutta tavoitellen hitusen sekaisin.

Hyvä henkilökuva ei välttämättä ole kaunis kuva – vaikka kuvattavana sitä toivoisitkin. Mutta oletko miettinyt, miksi toiset onnistuvat kuvissa helpommin kuin toiset. Mieltä kutkuttavasta kuvauksellisuuden problematiikasta voit lukea tästä lehdestä.

Entä oletko pähkäillyt, kuinka saisit toimivia kuvia ystävistäsi ja itsestäsi kännykällä. Selaa siinä tapauksessa esiin mobiilikuvauksen asiantuntija Iiris Heikan täsmäneuvot henkilökuviin.

Henkilökuvaukseen keskittyy myös tämänkertainen kuvaajaesittelymme Aki-Pekka Sinikoskesta. Hän on seurannut niin teinien kuin ikääntyneiden miestenkin elämää.

– Valokuvaajana minua kiinnostaa pinta, identiteetti ja muutos. Maailma ja ihmiset ovat joka hetki erilaisia. – – Minulle tärkeää on läsnäolo, hän toteaa.

Koska kesä kurkkii jo nurkan takana, niin nyt on hyvä aika valmistautua kevään juhliin ja loman viettoon.

Jos olet suunnitellut kuvausmatkaa Viroon, niin lue tärpit sopiviin kuvauskohteisiin. Ja jos mietit lahjaa valmistujaisjuhliin tai täydennystä omaan kesäkuvauskalustoosi, niin katso poimintamme.

Tässä lehdessä julkaistaan myös luontokuvakoulun 20. tehtävä. Tasaluvun kunniaksi tehtävä on tällä kertaa vähän erilainen. Osallistu haasteeseen!