Ole oma itsesi!

Kirjoittanut 29.11.2021

Pindaros ja Arno Rafael Minkkinen neuvovat menestykseen.

”PYSY SIINÄ SAAMARIN BUSSISSA!” kehotti v. 2004 Arno Rafael Minkkinen New England School of Photographyn valmistujaispuheessaan. Helsingin liikenne antoi hänelle aiheen vertauskuvaan eli ”Helsingin bussiasemateoriaan”. Siihen ovat usein viitanneet luovasta työstä kirjoittavat, esim. Oliver Burkeman The Guardianissa. Minkkisen keskeinen sanoma oli, että menestyäkseen peruskoulutuksensa jälkeen taiteilijan tulee vain uskoa lujasti itseensä ja mahdollisuuteensa löytää oma luontainen persoonallinen ilmaisunsa. Minkkisen mukaan se erottaa menestyjän epäonnistujasta.

Minkkisen vetämät kurssit ovat olleet suosittuja Suomessa(kin). Väärä Kurkku ei tiedä, onko niiden paras anti ollut juuri tuo mentorina esitetty kehotus ”Stay on the fu*king bus!”. Voisivatko hänen kursseillaan olleet siis kertoa tässä omista kokemuksistaan: selkiytyivätkö bussilinjat heille?

Sana on vapaa tällä palstalla!

Tule siksi mikä olet

Jo aikana, jolloin busseja ei ollut, noin kehotti Pindaros merkittävimpänä pidetty antiikin Kreikan runoilija (n. 518–428 eKr.). Tuo usein siteerattu kehotus näyttää tarkoittaneen samaa kuin Minkkinen: etsi henkilökohtaiset vahvuutesi, kehitä niitä ja luota niihin. Tunne esikuvat, mutta älä kumarra niitä.

Minkkinen itse on ollut paitsi sitkeä myös onnekas omassa bussissaan pysytellessään, päätepysäkkinsä löytäen. Mutta miten muiden käy omilla bussilinjoillaan? Minkkinen varoitti muiden jäljittelemisestä ja kriitikkojen liiasta kuuntelemisesta. ”Ole oma itsesi, jos haluat tosissasi tehdä taidetta”, kirjoitti Väärä Kurkkukin aiemmassa kolumnissaan, mutta muistutti kuitenkin luovan yhteisöllisyyden tarjoamasta mentorointiavusta. Tai vertaistuesta.

Mutta jos mieluummin tavoittelet kilpailupisteitä tai ammatillista tai muuta menestystä hinnalla millä hyvänsä, voit ehkä joutua luopumaan osasta sitä Pindaroksen ja Minkkisen tarkoittamaa ”omaa itseäsi”. Tai jos haluat vain varttitunnin kuuluisaksi, tehokkainta ja halvinta on hypätä yliviritettyyn somebussiin.

Mutta jos valokuvaat vain omaksi huviksesi, et ole mistään bussilinjasta riippuvainen. Sinulla on rajattomasti reittejä – vaikkapa sähköpotkulaudalle! ”Ride on whatever you want!”. Niinkin voit olla oma itsesi.

Joka tapauksessa: hyvää matkaa!