Haluatko varttitunnin kuuluisaksi?

Kirjoittanut 20.12.2017

Haluatko olla hetken kuuluisa? Se on nyt helppoa.

Aloittelevakin taiteen ammattilainen osaa nykyisen huomiotalouden niksit. Entä kuka tahansa meistä jokahenkilöistä? Andy Warholin suusta väitetään tulleen kuuluisan lauseen: ”Tulevaisuudessa jokaisella on mahdollisuus olla 15 minuuttia maailmankuulu”.

Miten hän olisikaan riemastunut, jos olisi tajunnut, että pian on meillä internet, joka tekee tuon mahdolliseksi somella ja klikkausten määrillä! Vaikkapa klikkausautomaateilla! Vaikkapa pelkillä banaliteeteilla.

Pilven reunalta Warhol saattaa nyt nyökkäillä hyväksyvästi kuuluisuudelle, johon on ylletty vaikkapa söpöillä kissa- tai oravakuvilla. Nehän eivät pyri olemaan taidekuvia. Ne eivät myöskään protestoi perinteisen eliittitaiteen valtaa vastaan.

Warholin oma pop-taidehan niin teki banalisoiden galleriataidetta esim. Brillo- ja Marilyn-kuvilla. Hän varmaankin hyväksyisi klikkikuuluisuudenkin. Ja miten hän olisikaan itse hyödyntänyt somen mahdollisuuksia!

Eikö kuuluisuus ole massasta erottumista? 15 minuutin kuuluisuus -lauseellaan Warhol tuntuu ironisoivan kuuluisuuden käsitteenkin. Ehkä hän tarkoittaisikin nyt ovelasti, että on vain hyvä, jos kissakuvakuuluisuus ei mitenkään erotu muista lukuisista kissakuvakuuluisuuksista, keskenään samanlaisista kuin Brillo-saippuatyynylaatikot. Brillon kuvia Warhol monisti, juuri uniikkia eliittitaidetta pilkatakseen.

Ehkä hän profetoi: kuuluisuus ei pian tarkoitakaan eliittiin kuulumista. Hyväkö niin? Mitä mieltä olet?

Brillo-laatikkotaide myy edelleen joko hyvin tai huikean hyvin. Huonosti ei kai mene kissakuvillakaan, ainakaan klikkausten määrillä mitattuna?

Kerro oma mielipiteesi lähettämällä kommentti alla!