Pääkirjoitus: Hyvää uutta kuvausvuotta!

Kirjoittanut 14.1.2016

Viime vuosi oli monessa suhteessa isojen muutosten aikaa. Huomaamatta alkanut, massiivisiin mittoihin nopeasti kasvanut pakolaisten virta Euroopan maihin sai aikaan kuvallisen uutistulvan, jollaista ei ole aiemmin nähty.

Tässä lehdessä on ihmismielen ammattituntijan juttu pakolaisten kuvaamisesta. Juttu todistaa pitkälti sen, että kyse on lopulta vain henkilökuvaamisesta. Ihminen voi olla ulkonäöltään millainen tahansa, mutta kun epäoleelliset viitteet karsitaan pois, löytyy keskeltä aina vain ihminen, lajitoveri.

Eräs tuttu ammattivalokuvaaja sanoi minulle kauan sitten, että henkilökuvauksesta ainakin seitsemänkymmentä prosenttia on psykologiaa ja inhimillistä lähestymistä, loppu valokuvausta teknisessä mielessä. Kulttuuri toki vaikuttaa ihmisten elämänarvoihin, tapoihin ja moraalikäsitykseen, mutta globalisaatio on tasapäistänyt näitä rosoja hyvin tehokkaasti.

Artikkeli on enemmän kuin juttu kuvausprojektista keskisuomalaisessa pakolaisten vastaanottokeskuksessa. Se toimii henkilökuvauksen opastuksena yli rajojen.

Vuosi 2016 on Fotofinlandia-kilpailun vuosi. Fotofinlandia-voittaja nimetään maaliskuun alussa Kuva&Kamera-messujen yhteydessä. Tänä vuonna järjestetään myös joka toinen vuosi messuttava Photokina, joka on säilyttänyt roolinsa kamera- ja kuvausalan ykköstapahtumana alan vaikeuksista huolimatta.

Tämä vuosi on myös valmistautumista Suomen satavuotisjuhlaan ensi vuonna. Sen kunniaksi Kamera-lehti vastasi Museoviraston Kuvakokoelmien heittämään haasteeseen järjestää Vuoden kuvaaja -kilpailu aiheiltaan Suomi-teemaan sopivana. Osallistumalla kilpailuun voit saada kuvasi keväällä 2017 Kansallismuseossa pyörivään Suomikuvavirta-installaatioon. Kilpailun julistus löytyy tästä lehdestä sivulta kahdeksan.

Mielenkiintoinen kuvausalan yksityiskohta on niin ikään ensi vuonna satavuotista taivaltaan juhliva Nikon. Samsung on ollut ajamassa kameratuotantoaan alas, ja sitkeä huhu väittää, että Nikon on ostamassa merkin peilittömän NX-tekniikan. Samsung on ”virallisesti” kumonnut huhun. Mutta aivan varmasti Nikon tulee kohauttamaan jollakin tavalla merkkivuotensa kunniaksi jo kenties tämän vuoden loppupuolella.

Myös Kamera-lehti on uudistumassa laajentamalla lähiaikoina sähköisen julkaisun puolelle. Uudistus tarjoaa nopealiikkeistä vuorovaikutteista lisäarvoa paperilehdelle.