Rodney Graham Serlachius-museossa

Kirjoittanut 29.10.2020

Rodney Graham leikittelee taiteilijan ja mallin rooleilla Serlachius-museoissa.

Kanadalainen Rodney Graham on maansa arvostetuimpia nykytaiteilijoita ja esiintynyt lukemattomissa näyttelyissä eri puolilla maailmaa. Hänen näyttelynsä Taiteilijoita ja malleja on avoinna Serlachius-museo Göstassa 24.10.–18.4.2021. Tämä on hänen ensiesiintymisensä Suomessa.

Rodney Graham on poikkeuksellisen monipuolinen taiteilija. Hänen tuotantoonsa kuuluu suurten valokuvateosten ohella maalauksia ja veistoksia sekä elokuvia, videoita sekä kirjallisia teoksia. Hän on myös muusikko ja nimeään kantavan yhtyeen johtaja.

Graham tunnetaan parhaiten valeasuisista omakuvistaan, monumentaalisista valokuvateoksista, joissa hän omaksuu erilaisia kuvitteellisia rooleja. Suurikokoiset valokuvateokset on rakennettu sadoista erillisistä kuvista. Yksityiskohtia on paljon, ja jokaisella niistä on merkitystä.

Rodney Grahamin taiteen käsitteelliset kerrostumat näkyvät hyvin näyttelyn pääteoksessa Gallerian imurointi 1949. Teos on näkymä 1940-luvun New Yorkin eleganttiin taidegalleriaan. Taiteilija itse esittää galleristia kuvitteellisessa näyttelyssä, jonka maalaukset perustuvat hänen tekemiinsä muunnelmiin eräästä venäläistaiteilija Alexandr ­Rodtšenkon teoksesta. Vastaavia Grahamin maalaamia abstrakteja teoksia löytyy myös museon näyttelytilasta.

Näyttelyyn liittyy samanniminen katalogi, joka esittelee näyttelyn teokset ja kertoo Grahamin taiteesta. Kirjan on kustantanut Kustannusosakeyhtiö PARVS.