Sonyn objektiivit esiteltiin Lontoossa

Kirjoittanut 17.2.2017

Sony järjesti eurooppalaisille valokuvausalan toimittajille lehdistötilaisuuden Horsley Towersissa lähellä Lontoota. Tilaisuudessa esiteltiin Sonyn peilittömiin kameroihin suunnitellut objektiivit FE 100 mm f/2,8 STF GM OSS ja FE 85 mm f/1,8 sekä HVL-F45RM-käsisalama.

100 mm:n STF-objektiivi kuuluu Sonyn G-objektiivien M-tuotesarjaan, jonka resoluutiokykyyn on kiinnitetty erityistä huomiota. Erikoisuutena objektiivissa on Apodization-elementti, jonka tarkoituksena on pehmentää esim. taustan epäterävyyttä miellyttävämmäksi. Elementti tummentaa hajoamisypyröiden reunaosia niin, että ne sulautuvat paremmin yhteen. Pehmeneminen ei vaikuta kuvan terävinä toistuviin osiin.

100 mm:n objektiivi tulee myyntiin maaliskuun puolivälissä, ja sen hinnaksi arvioidaan 1850 euroa.

Toinen esitelty objektiivi oli 85 mm:n f/1,8. Se on potrettilasi, jonka tarkennusmoottori on suunniteltu sekä nopeasti ja tarkasti reagoivaksi että myös meluttomaksi. Objektiivin rakenteessa on käytetty ED-lasia, jonka tehtävänä on torjua kromaattista aberraatiota. Sen myynti alkaa maaliskuun puolivälissä, ja hinta tulee sijoittumaan 650 euron tienoille.

STF on lyhenne sanoista Smooth Trans Focus. FE 100 mm f/2,8 STF GM OSS -objektiivin optista laatua on pyritty viemään kahteen vastakkaiseen suuntaan yhtä aikaa. Erikoiselementtien ja nanopäällysteiden avulla saadaan maksimoitua terävyyttä, samalla kun Apodization-elementti pehmentää epäterävät alueet. Objektiivin valovoima on f/2,8, mutta erikoiselementin takia sen valonläpäisy vastaa aukkoa f/5,6. Kuva: Timo Ripatti.

HVL-F45RM -käsisalamassa on sisäänrakennettu radiovastaanotin, jonka ansiosta salaman tehoa voi ohjata kamerasta joko isäntäsalaman tai FA-WRC1M-lähettimen avulla. Toimintasäteeksi luvataan 30 metriä.

Lähettimen ja vastaanottimen välille ei tarvita suoraa näkyvyyttä – radioaallothan pystyvät kulkemaan useimpien esteiden läpi. Laitteita voi käyttää vaikka kirkkaassa auringonvalossa, koska niissä ei tapahdu samanlaista sokaistumisilmiötä kuin perinteisessä infrasäteisiin perustuvassa tekniikassa.

Salamalaite on suunniteltu erityisesti a7-sarjan kameroihin, ja sen hinta on noin 480 euroa. Toimitukset alkavat huhtikuun puolivälissä.