Suodinjärjestelmä peilittömille NiSiltä

Kirjoittanut 13.3.2019

Uuden pienikokoisen M75-suodinpidikkeen ja 75 mm:n levysuotimien myötä NiSi tarjoaa uuden suodinjärjestelmän, joka on suunniteltu erityisesti pienemmille kameroille ja objektiiveille.

Yhä useammat valokuvaajat ovat keventäneet ja pienentäneet kalustojaan valitsemalla käyttöönsä pienempiä peilittömiä kamerarunkoja ja objektiiveja.

Focus Nordicin edustaman NiSin uusi 75 mm:n suodinjärjestelmä on erityisesti suunniteltu näille valokuvaajille. Se on suunniteltu käytettäväksi objektiiveilla, joiden suodinkierre on enintään 67 mm ja se takaa huomattavan eron koossa, painossa ja hinnassa verrattuna 100 mm:n suodinjärjestelmiin.

Uusi 75 mm:n suodinjärjestelmä kattaa heti eri vahvuiset harmaasuotimet, puoliharmaasuotimet, sekä erikoissuotimen yökuvausta varten. Järjestelmän pohjana on uusi NiSi M75 -suodinpidike, joka on valmistettu keveästä ja kestävästä lentokonealumiinista. Pidikkeessä on 67 mm:n suodinkierre ja se on huomattavasti 100 mm:n suotimille tarkoitettua Nisi V5 Pro -pidikettä pienempi. Pidikettä voidaan kääntää vapaasti 360 astetta ja se on suunniteltu siten, että suotimien asettaminen ja poistaminen on helppoa ja suotimet pysyvät hyvin paikoillaan kumipinnoituksen ansiosta.

NiSi M75 -suodinpidikkeessä on myös V5-pidikkeestä tuttu polarisaatiosuodin, jota voidaan pyörittää pidikkeen takana olevalla säätörullalla. Erikoisvalmisteinen, erittäin ohut polarisaatiosuodin toimitetaan M75-pidikkeen mukana. Suotimesta on tarjolla kaksi versiota: standardi- ja erityinen landscape-versio, jossa on tavallista voimakkaampi valon polarisointi, joka tuottaa entistä värikkäämmät kuvat. M75-pidikettä voidaan käyttää myös ilman polarisaatiosuodinta.

Järjestelmään kuuluvat myös soviterenkaat 40,5–62 mm:n suodinkierteisille objektiiveille ja sitä voidaan käyttää myös erittäin laajakulmaisilla objektiiveilla ilman vinjetointia kuvassa.

Järjestelmään kuuluvat NiSi M75 -suodinpidike (mukana toimitetaan polarisaatiosuodin, 67 mm:n kierreadapteri ja puolikova säilytyspussi) noin 115 euroa, neljä harmaasuodinta (75×80 mm, ND8, ND64, ND1000, ND32000) noin 90 euroa/kpl, kahdeksan puoliharmaasuodinta (GND, 75×100 mm, eri jyrkkyyksillä) noin 100 euroa/kpl, NiSi Natural Night -suodin (75×80 mm, yökuvaukseen) noin 95 euroa sekä kahdeksan kierreadapteria (40,5–62 mm:n suodinkierteille) noin 20 euroa/kpl.