Suurkilpailu 2020 voittajat

Kirjoittanut 21.1.2021

Suurkilpailu keräsi osallistujia enemmän kuin vuosiin. Jokainen kuvaaja sai lähettää maksimissaan viisi kuvaa. Kuvia arvioimassa olivat Kameraseura ry:n puheenjohtaja Jan Ekström EFIAP, QPSA, GPU-CR1, valokuvaaja-kuvajournalisti Juha Laitalainen sekä Kamera-lehden toimituksesta Terhi Pehkonen ja Tarja Lahti.

Kilpailun voitti Anni Naamanka kuvallaan ”Luoksetulo”. Hän saa palkinnoksi 300 euron arvoisen lahjakortin fotoliikeeseen.

Annin kuvasta kommentoi Terhi seuraavasti: ”Upeasti taustan värimaailmaan sulautuva ihmisen paras ystävä luottavaisine katseineen tekee tästä talvisäässä kuvatusta tilanteesta lämpimän. Keskeinen sommittelu ja hillitty värimaailma jota on korostettu kuvan reunoja vinjetoimalla. ”Täältä minä tulen!”, tuntuu koiran ilme kertovan.”

Toiseksi tuli Ella Mäensivu ”Alice In Wonderland” -kuvalla, jota Tarja kommentoi näin: ”Kuvassa on samaan aikaan vahva ja hento tunnelma, se vangitsi heti katseen. Voi melkein kuvitella itsensä rannalle katselemaan pientä tyttöä ja maisemaa, joka onkin merkittävä elementti kuvassa. Tunnelma on käsin kosketeltava. Kuvasommittelu on erinomainen, valo ja väri vaikuttavia.”

Kolmassijalle nousi Osmo Weijon ”Jättiläinen”. Juhan kommentti kuvasta oli seuraavanlainen: ”Monellakin tapaa varsin ajankohtainen ja kantaa ottava kuva metsän modernista hyödyntämisestä ja sen puunkaatajasta. Kuvan rajaus ja sommittelu on hieno ja näyttää typistetysti juuri olennaisen. Metsuri on täysin koneistettu – ihminen on osa konetta ja kone osa ihmistä. Kuva on myös sanomaltaan kahtiajakoinen. Sen mieltää joko metsiä tehokkaasti kaatavaksi modernin teknologian huipentumaksi tai sitten metsiämme tehohakkuiden yhtenä osatekijänä tuhoavaksi monsteriksi. Parhaimmillaan kuva voi herättää tämänkaltaisia vastareaktioita katsojan mukaan.”

– Kuvia oli laidasta laitaan: abstrakteja kuvia, dokumentaarisia, vahvoja ja vaikuttavia mustavalkokuvia sekä upeita maisema-, luonto- ja eläinkuvia samoin kuin ihastuttavan koomisiakin kuvia, Lahti kommentoi.

– Arvioinnin suoritin viidessä vaiheessa. Ensimmäisessä kävin kaikki kuvat läpi ja valitsin ne, jotka mielestäni olivat potentiaalisia kymmenen parhaan joukkoon. Niitä tuli 34. Seuraavaksi tein näille kuvien teknisen laadun tarkastuksen, ja joukosta putosi neljä pois. Syyt olivat pääkohteen epätarkkuus tai taustan käsittely siten, että kuvassa näkyy selvä raja käsitellyn osuuden kohdalla, Ekström sanoo.

– Kolmannessa vaiheessa kävin kuvat uudelleen läpi ja pisteytin ne, jotta kymmenen parasta erottuisivat. 18 kuvaa nousi esiin, joista valitsin TOP 10. Pisteytin uudestaan nämä kymmenen kuvaa järjestykseen, jotta TOP 5 erottuisi. Ja viimeisellä kierroksella asetin TOP 5 paremmuusjärjestykseen,
Ekström jatkaa.

– Joka tapauksessa, kuten kisakin osoittaa, valokuvauksen harrastuksen parissa on useita varsin osaavia kuvaajia, ja itsekin jo yli 30 vuoden uran tehneenä alan ammattilaisena olen ehdottomasti sitä mieltä, että innokas valokuvauksen harrastaja suhtautuu lajiin työhönsä pitkästynyttä ammattilaista vakavammin ja intohimoisemmin. Onnistunut kuva puhuttelee katsojaa riippumatta siitä, kuka sen on ottanut, Laita­lainen sanoo.