Uusi lippulaivamalli Fujifilmiltä

Kirjoittanut 11.8.2022

Fujifilm X-H2S on X-sarjan uusi lippulaivamalli. Kamera vastaa erilaisiin ammatti- ja harrastelijakuvaajien tarpeisiin, ja soveltuu monipuoliseen käyttöön kuten urheilu-, action- ja lintukuvaukseen. Uudessa pinotussa kuvakennossa (X-Trans CMOS 5 HS) on neljä kertaa nopeampi lukunopeus verrattuna aiempiin sukupolviin. Uuden X-Processor 5:n teho mahdollistaa mm. sarjakuvauksen jopa 40 k/s ilman ”blackoutia”, parannellun kohteentunnistuksen jatkuvalla automaattitarkennuksella ja 4:2:2 10-bit 6,2K/30p ja 4K/120p sisäisen videotallennuksen Apple ProRes -koodekilla.

Tukeva magnesiumrunko sisältää viisiakselisen kuvanvakautuksen, joka kompensoi jopa seitsemän aukkoaskeleen verran ja CFexpress Type-B -korttipaikan. Uudella akkukahvalla FT-XH (ostetaan erikseen) voi käyttää wi-fiä tai ethernetiä kuvien reaaliaikaiseen siirtoon ftp-siirron tuen ansiosta.

Fujifilm X-H2S sisältää taustavalaistun, pinotun 26,16 megapikselin (X-Trans CMOS 5 HS) kuvakennon. Kenno lukee vaiheentunnistuspikseleitä kuvanäytöstä riippumatta sarjakuvauksessa, mikä kolminkertaistaa laskumäärän aiempaan malliin verrattuna. Tämä mahdollistaa nopean ja tarkan kohdennuksen jopa seurantatarkennuksessa ja sarjakuvauksessa.

Uudessa prosessorissa on kaksinkertainen työskentelynopeus nykyiseen malliin verrattuna ja uusi kohteentunnistustoiminto kameran automaattitarkennusta varten. Toiminto käyttää kehittynyttä deep learning AI -tekniikkaa, joka löytää ja jäljittää kohteesi. Se tunnistaa automaattisesti kasvojen ja silmien lisäksi myös eläimiä, lintuja, autoja, polkupyöriä, lentokoneita ja junia. Kasvon- ja silmäntunnistusta on parannettu huomattavasti silmälaseja ja maskia käyttävien henkilöiden kuvauksessa.

Uudella prosessorilla saadaan myös korkeampi resoluutio alhaisilla ISO-arvoilla, pienempi kohina korkeilla ISO-arvoilla ja yhdessä lisääntyneen sisäisen muistikapasiteetin kanssa jatkuvasti tallennettavien kuvien määrä on kasvanut yli 1000 kuvalla nopeudella 30 k/s (jpeg) ja 20 k/s (raw).

Kamera tarjoaa myös joustavuutta ja suorituskykyä videotallennukseen, mikä tekee siitä houkuttelevan valinnan videontekijöille, jotka etsivät kompaktia ratkaisua. Uusi X-H2S voi tallentaa sisäisesti 4:2:2 10-bit -videota 6,2K/30p ja 4K/120p useiden eri koodekkien tuella, mukaan lukien Apple ProRes 422 HQ. ProRes-tallennuksessa X-H2S tukee myös proxy-tallennusta kuten ProRes 422 Proxy. Toinen uusi toiminto on väriprofiili F-Log2, jonka dynaaminen alue on jopa kokonaiset 14 askelta. Kameran hdmi-lähtö (täydessä koossa) voidaan lähettää ulos ProRes Raw:na ja Blackmagic Raw:na ulkoiseen tallennusyksikköön.

X-processor 5:ssä on alhaisempi virrankulutus aiempiin verrattuna ja yhdessä kamerarungon lämpöä johtavan rakenteen kanssa maksimaalinen tallennusaika pitenee jopa 240 minuuttiin 4K/60p. Pitkiä kuvauksia varten korkeissa lämpötiloissa kameraan on erikseen saatavissa jäähdytystuuletin FAN-001, joka asennetaan helposti kameran takapuolelle ilman lisäkaapeleita.

Kameran sähköisen etsimen resoluutio on 5,76 megapikseliä ja siinä on korkea suurennusaste (0,8×), suuri päivitysnopeus 120 k/s sekä parannettu näkyvyys ja pienempi vääristymä silmän liikkeiden aikana.

Kameran suljinta on valmistajan mukaan myös parannettu kestämään jopa 500 000 laukaisua.

X-H2S:ssä on kaksi muistikorttipaikkaa, yksi CFexpress Type-B -korttipaikka ja yksi sd-korttipaikka (UHS II).

Color-Kolmion maahantuoma Fujifilm X-H2S maksaa noin 3 000 euroa (runko).