Näyttelypoiminnat: tammi-helmikuu

Kirjoittanut 11.1.2018

Käynnistä vuosi tutustumalla arkkitehtuuriin ja laitapuolen elämään.

Pyhiä tiloja 6.12.2017–4.3.2018
HAM Helsingin taidemuseo | Helsinki | Eteläinen Rautatiekatu 8

Astu Hagia Sofian avaraan tilaan, jonka pylväiköt kylpevät valossa. Tämä on miltei mahdollista Ola Kolehmaisen ainutlaatuisissa kuvissa, jotka jäljittelevät ihmisten tapaa hahmottaa tilaa.

Kolehmaisen Pyhiä tiloja -näyttely sukeltaa sisään Euroopan pyhiin rakennuksiin. Kuvat satoja vuosia vanhoista kirkoista, synagogista ja moskeijoista muistuttavat edustamiensa uskontojen risteävästä historiasta.

Pyhien tilojen kuvissa Kolehmainen on yhdistänyt useita eri perspektiiveistä ottamiaan kuvia. Tuloksena on uudenlainen tila, jossa valo ja tilan tunnelma ovat pääosassa. Samalla kuvat tuntuvat olevan kolmiulotteisempia kuin arkkitehtuurikuvat yleensä.

Valokuvien ottaminen tyhjältä näyttävistä paikoista on ollut hidas, lähes neljä vuotta kestänyt prosessi. Jokainen kohde on vaatinut tarkasti määrätyn vuorokaudenajan tiettynä vuodenaikana.

Näyttely on esillä HAMissa Helsingissä. Se koostuu 28 teoksesta.

Härkälä 5.1.–4.2.2018
Valokuvakeskus Peri | Turku | Itäinen Rantakatu 38

1990-luvulla Iikka Tolonen aloitti tuntemiensa, omaehtoisesti marginaalissa elävien autonkorjaaja-elämäntaiteilijoiden kuvaamisen Itä-Helsingissä. Kuvaukset jatkuivat kymmenen vuotta myöhemmin 2000-luvun alussa. Tarkoituksena oli tuolloin luoda absurdi kuvakertomus kaverusten seikkailuista yhteiskunnan normien ulkopuolella.

Kun Tolonen palasi kuvaamaan ryhmää syksyllä 2013, aiemmin vauhdikas raggarimeininki oli hiipunut. Osa kaveruksista oli rauhoittunut, ja eräiden kohdalla rock-elämäntapa oli jalostunut täysipäiväiseksi alkoholismiksi.

Tolosen suora kuvaustapa luo aiheesta realistisen kuvan ja tuo näkyväksi suomalaista todellisuutta. Shokkiarvon vastapainoksi hänen töihinsä sisältyy myös lämmintä huumoria ja arjen absurdismia.

Härkälä-näyttely on esillä valokuvakeskus Perissä Turussa.

Kadonneet kaunottaret 1.12.2017–8.4.2018
Vapriikki | Tampere | Alaverstaanraitti 5

Branderin talo, Pulla-Helinin talo ja Luterilainen rukoushuone. Nämä ja monet muut kaunottaret heräävät henkiin Vapriikin Kadonneet kaunottaret -näyttelyssä, joka esittelee Tampereen katukuvasta kadonneita uusrenessanssi- ja jugendkauden rakennuksia.

Niitä rakennettiin Tampereelle kaupungin voimakkaan kasvun aikana 1900-luvun vaihteen molemmin puolin. Monet taloista purettiin uusien rakennusten tieltä, mutta myös tulipalot ja sodat ovat vaatineet oman veronsa.

Tampereella ehdittiin tuhota paljon sellaista, jota nykyaikana pidettäisiin kaupungin arvokkaimpana historiallisena perintönä.