Niin on, vaikka siltä näyttää!

Kirjoittanut 29.4.2020

”Niin on, jos siltä näyttää” on nimi Luigi Pirandellon näytelmälle vuodelta 1917. Pirandello kannatti pessimisti Schopenhauerin ajatusta, jonka mukaan objektiivista totuutta ei ole olemassa. Näytelmä käsittelee ihmisenä olemisen suhteellisuutta: ihmisyksilön vaikeutta tajuta omaa itseään, omaa minäänsä.

Presidentti Kekkonen muunsi – oikeastaan siis väärensi! – lauseen merkitystä sopivaksi omiin poliittisiin tarkoituksiinsa. Syntyi suosittu banaali hokema.

”Se on totta, koska siitä on valokuva”, sanoi mummon mummo jo kauan ennen tuon näytelmän syntyä. Totuuden takeeksi ei paljon aiemminkaan enää riittänyt: ”Se on totta, koska se on painetussa sanassa”, joka tarkoitti Raamattua. Me, nykykansa, osaamme epäillä: valokuvien ja tekstin ”objektiivinen totuus” on usein manipuloitu, vääristelty tai esim. koronavirustilanteesta vaarallisen valheellinen. Uutisvideotkin voivat olla ”syvävalheita” (deepfake). Tekoäly tekee niistä yhä ovelampia. Väärää tietoa levittää tehokkaasti internet, josta olimme jo ehtineet odottaa ihmiskunnan demokraattista sivistäjää.

Onko otsikkokuvassa vettä rantakivikossa – jos siltä näyttää? Huijataankohan tuossakin, miten ja miksi? Kuvaaja kyllä väittää, että ei mitenkään. Voisimmekohan siis epäillä sen olevan – totta?

Väärä Kurkku

PS – Entä kuva ”Uuden ihanan aamun sarastaessa jäljellä enää viimeinen kuoleva virus”. Tottako?