Polkupyörällä kevyesti matkaan

Kirjoittanut 12.8.2022

Kamera-lehden 5/22 teemana on tunne. Avataanpa hiukan tätä aihetta. Tunteella tarkoitetaan, että kehossa ja mielessä tuntuu joltakin. Tunteet saavat meidät usein toimimaan ja tekemään jotakin. Yleisen luulon mukaan ihmisillä on vain kuusi eri tunteen pääryhmää: onnellisuus, surullisuus, viha, yllättyneisyys, pelko ja inho. Kalifornian yliopistossa tehdyssä uudessa tutkimuksessa on kuitenkin onnistuttu erittelemään ihmisiltä peräti 27 selvästi toisistaan erottuvaa tunnetilaa. Tutkijoiden löytämät tunteet olivat muun muassa palvonta, huvittuminen, ahdistuneisuus, kiusallisuus, ikävystyminen, rauhallisuus, sekavuus, hämmennys, kaipuu, inho, kateus, innostus, pelko, syyllisyys, kauhu, ilo, nostalgia, ylpeys, romantiikka, yllätys, myötätunto ja voitonriemu. Tunne on kuvausaiheena ehtymätön.

Toisena lehden teemana on kamerapuhelimella kuvaaminen. Kamerapuhelin on lähes aina mukana, kevyt ja kohtuuhintainen. Tuntuu, että kaikki kuvaavat ja että se ei vaadi enää harrastuneisuutta. Otamme jatkossakin lehdessä enemmän huomioon tätä kuvaustapaa.

Suomessa on paljon lahjakkaita valokuvaajia joihin on ilo tutustua, kuten esimerkiksi Marjaana ­Malkamäki, Jukka Risikko ja Petri Blomqvist.

Juha Laitalainen on kirjoittanut Petri Blomqvistista jutun Mielikuvani-sarjaan. Blomqvist on kuvannut Kuvia kadonneesta kirjasta -sarjaa pitkäjänteisesti kymmenen vuotta ja on seurannut siinä tyttärensä kasvua. Sarja on mahdollista nähdä tänä kesänä Rauma Triennalessa 25. syyskuuta asti ja Tampereella Valokuvakeskus Nykyajan 40-vuotisjuhlanäyttelyssä Kulttuuritalo Laikussa 17.9. alkaen.

Myös Marjaana Malkamäki on pitkän linjan ­valokuvaaja Blomqvistin ohella. Kummatkin kuvaavat työkseen pääasiassa ihmisiä aikakauslehdille sekä yrityksille. Sen lisäksi heillä kummallakin on omia taiteellisia projektejaan ja he ovat ikuistaneet Poikkeustila 2020 -valokuvasarjaa. Malkamäellä on ollut omana projektinaan Siskoni Sara -kuvasarja.

Jukka Risikko taas edustaa luontokuvausgenreä. Lapualainen Risikko kuvaa mielellään lähiluonnossa autoillen, pyöräillen ja kanootilla kanootilla kulkien.

– Luonnon kuvaaminen antaa myös loputtomasti haasteita kehittymiseen, Risikko sanoo.

Polkupyöräily on kätevä tapa tutustua lähiluontoon ja matkailla pitkin Suomea. Pääkaupunkiseudulta on matkaa Haminaan autolla vain parisen tuntia, pyöräillen matka kestää toki aikalailla pidempään. Haminassa kannattaa poiketa, se on kaakkois-Suomen vanhin kaupunki, ja on rakennettu harvinaiseen ympyrän muotoiseen asemakaavaan. Keskeltä kaupunkia löytyy Raatihuone, jossa on parhaillaan esillä Tove Jansson ja meri -taidenäyttely aina 13.8.2022 saakka.

Lyhyempikin pyörälenkki tuo nopeasti ulottuville uutta kuvattavaa.

Kristiina Haaga, vt. päätoimittaja
kristiina.haaga@kamera-lehti.fi