Maisemakuvaajan jatkokurssi webinaarina 26.5., 2.6. ja 9.6.2020

Osta

  • Kolme webinaaria arki-iltaisin, joiden välissä kurssilaiset tekevät kotitehtäviä omatoimisesti.

Hinta: 150,00 €

Loppuunmyyty

Kuva: Mikael Rantalainen

Ajankohta: Kolmena tiistai-iltana
26.5. klo 17.30–21.00
2.6. klo 18.00–21.00 ja
9.6.2020 klo 18.00–21.00

Hinta: 150 euroa, Kameraseura ry:n ja SKsL:n jäsenet sekä Kamera-lehden kestotilaajat 127 euroa, alle 25-vuotiaat nuoret 75 euroa.

Tämä kurssi järjestetään kolmena webinaarina arki-iltaisin, joiden välissä kurssilaiset tekevät kotitehtäviä omatoimisesti.

KURSSIN SISÄLTÖ

Maisemavalokuvauksessa valo on oleellista, kuten kaikessa valokuvauksessa. Maisemavalokuvaus on kuitenkin siinä suhteessa hankalaa, että kuvaaja ei voi muokata tai manipuloida valoa itse, toisin kuin monien muiden kuvausaiheiden kanssa. Maisemakuvaaja pystyy ”vaikuttamaan” valoon vain valitsemalla oikean kuvauspaikan ja -hetken. Siis hetken jolloin vallitseva valo sopii kuvauskohteeseen. Tämä vaatii usein hyvää ennakkosuunnittelua ja sääennusteiden tiivistä seuraamista. Myös kuvauspaikka olisi hyvä tuntea etukäteen, esim. mitkä valon suunnat tuovat kyseisen maiseman muodot hyvin esille, tai millaisia varjoja tai heijastuksia on mahdollisesti tarjolla.

Ensimmäisen webinaarin aluksi Mikael näyttää omia huippukuviaan ja kertoo miten hän on suunnitellut kuvausretken, valinnut kuvauspaikan, sommitellut kuvan ja millaisia asetuksia hän on käyttänyt kuvatessaan. Esimerkkikuvien kautta tulee käytyä lävitse mm. valon eri ominaisuudet (vasta-, sivu- ja myötävalo) ja sommitteluperiaatteita. Mikael antaa myös vinkkejä sään seuraamiseen ja kuvauksellisten hetkien metsästämiseen. Sillä usein mieleenpainuvimmat maisemakuvat sisältävät jonkin hetkellisen tai harvinaisen sääilmiön. Kurssilaiset saavat myös vinkkejä erityisesti kesän kuvauksellisten ilmiöiden kuvaamiseen: sateenkaaret, myrskypilvet, salamaniskut ja valaisevat yöpilvet.

Mikael kertaa myös lyhyesti suositeltavat kameran asetukset, ja antaa vinkkejä siitä miten hän itse säätää valotusta ja tarkentaa. Opimme myös missä tilanteissa kannattaa ottaa useita kuvia, ja yhdistää ne tietokoneella, joko dynamiikan kasvattamiseksi tai kuvakulman laajentamiseksi.

Lopuksi Mikael antaa harjoitustehtävät, 4 erillistä valoon ja sommitteluun liittyvää tehtävää (yksi tehtävä voi vaatia useamman kuvan). Kurssilaisilla on 1-2 viikkoa aikaa kuvata kuvaustehtävät omatoimisesti retkillään.

Toisen webinaarin aluksi katsomme millaisia ratkaisuja somittelutehtäviin on löytynyt, ja Mikael antaa palautetta kurssilaisille heidän kuvistaan. Lopuksi Mikael näyttää myös maisemakuvien kuvankäsittelyesimerkkejä Lightroomin ja Photoshopin avulla. Tällä kertaa käymme lävitse HDR:n yhdistämisen Lightroomissa, ja exposure blending:in Photoshopissa. Näitä taitoja saattaa tarvita valoon liittyvien kuvaustehtävien kuvia käsitellessä.

Kolmannessa webinaarissa käymme lävitse aluksi valoon liittyvät tehtävät, ja kurssilaiset saavat palautetta Mikaelilta. Lopuksi opiskelemme panoraaman yhdistämistä Lightroomissa ja Photohopissa.

Kurssin loputtua kurssilaisella on seuraavat materiaalit joiden avulla he voivat jatkaa opiskelua omatoimisesti kesällä:

  • Noin kolmen tunnin tallenne 1. webinaarin kuvausvinkeistä
  • Luentomuistiinpanot maisemavalokuvauksen perusteita ja sommittelusta (PDF, noin 50 sivua)
  • Luentomuistiinpanot kuvakäsittelystä: Lightroom ja exposure blending Photoshopissa (PDF, noin 5o sivua)
  • Katseluoikeuden kahteen Mikaelin tekemään kuvankäsittelyvideoon:
    – Lightroomin perusteet: kuvien tuonti Lightroomiin, parhaiden kuvien valinta, hakusanoitus ja kuvien etsiminen, panoraamojen HDR-kuvien yhdistäminen,         kuvien säätäminen Develop-moduulissa (noin 3 tuntia)
     – Exposure Blending, eli dynamiikan kasvattaminen Photoshopissa valotuksia yhdistämällä tasojen ja maskien avulla (noin 2 tuntia)

Kurssin aikataulu:

1. Webinaari
Ti 26.5. klo 17.30–21.00 Mikaelin esimerkkikuvat ja teoriaosuus

2. Webinaari
Ti 2.6. klo 18.00–21.00 sommittelutehtävien läpikäynti ja kuvakäsittelyvinkkejä

3. Webinaari
Ti 9.6. klo 18.00–21.00 valoon liittyvien tehtävien läpikäynti ja kuvankäsittelyvinkkejä

Kurssilaiset tarvitsevat:

Kuvaustehtäviin järjestelmäkameran tai pokkarin, jossa on mahdollisuus säätää valotusta ja mielellään jalustan. Toiseen ja kolmanteen webinaariin voi varata oman kannettavan tietokoneen, jossa on asennettuna Lightroom ja Photoshop -ohjelmistot, mutta tämä on vapaaehtoista, ilmankin pärjää hyvin. Kuvankäsittelyvideoita voi katsoa myös omaan tahtiin myöhemmin.

OPETTAJA

Mikael Rantalainen, www.maisemanlumo.fi

Katso tilaus- ja peruutusehdot.

Tervetuloa!